Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

25.11.2008

croşetăm botoşei pas cu pasSe montează 10 oc. a.+3 oc. a. de trecere la r. următor (înlocuieşte 1 p. c/j şi se croşet. pt ca să nu să se deformeze lucrul) şi se croşet. după şablon câte 1 p. c/j în fiec. oc. a. În al 10-lea oc. a. mai croşet. 7 p.c/j, apoi câte un p. c/j în fiec. oc. a. şi în primul oc. a. 6 p. c/j. Se termină Rc cu un p. leg. în al 3-lea oc. a. de trecere.
Croşet. în continuare după şablon, introducând croşeta pe sub fiec. oc. de lanţ format în r. precedent. Talpa e aproape gata.
Mai croşet. un Rc de p. f/j în aşa fel ca jumătatea de oc. de lanţ format din Rc precedent să fie pe dinafară (vom avea nevoie de ea pt a face bordura). Nu uităm să facem câte 1 oc. a. de trecere în loc de 1 p. f/j şi 3 oc. a. în loc de 1 p. c/j la fiec. început de r. şi oc. leg. la fiec. sfârşit de r.
Observăm că lucrul ia forma unei bărcuţe. Croşet. după şablon al 2-lea Rc p. c/j şi al 3-lea Rc p.f/j al părţilor laterale, ascunzând oc. de lanţ.
Începem să croşet. partea din faţă. R. nu vor mai fi circulare. Croşet. 5 p. leg. în fiec. oc. de lanţ al r. precedent.
Continuăm după şablon ,să se vadă jumătatea oc. de lanţ al r. precedent (pt bordură): 5 p. c/j, 2 p. c/j împreună, 1 p. c/j, 2 p. c/j împreună, 1 p. c/j, 2 p. c/j împreună, 5 p. c/j. Observăm că partea din faţă se rotunjeşte.
Întoarcem lucrul, croşetăm după şablon. În penultimul r. avem: 3 oc. a. pt trecere,4 p. c/j, 6 p.c/j împreună, 5 p. c/j.
În ultimul după dorinţă croşet. până la jumătatea r. p. f/j şi apoi unim cu p. leg. (pe foto sunt unite doar oc. de margine).

Urmează să croşetaţi în continuare după imaginaţie. Pe foto e croşet. în următoarea succesiune: 1 Rc- p. f/j; 1 Rc- p. c/j; 1 Rc- 1 p. c/j, 1 oc. a. alternat; 1 Rc- p. c/j.
De marginea jumătăţilor de oc. de lanţ şi marginea superioară a botoşelului se prinde cu fir de altă culoare 1 Rc p. f/j (capetele firelor se ascund în spatele lucrului). Se croşet. un lanţ de oc. a. şi se trece prin r. cu 1 p. c/j, 1 oc. a., alternat.

5 comentarii:

Homemade by Laly spunea...

Kora, felicitari pentru acest blog foarte util! Am intalnit foarte putine bloguri in romana, cu teme creative si aproape deloc cu explciatii si scheme. Te-am adaugat la lista mea de Bloguri creative si am sa revin, ca sa ma inspir si ca sa invat (imi place, in special crosetatul).
O saptamana frumoasa.

Timislore spunea...

Perfect! Multumesc, chiar aveam nevoie disperata de explicatii pentru botosei, si pentru ca ai pus modelul in romaneste e si mai perfect. Am de facut un cadou cat de curand pentru o fetitza care urmeaza sa soseasca printre noi, si nu vroiam sa iau un cadou impersonal, asa ca pica la fix!
Inca o data multumesc, te astept pe la mine pe blog cand ai timp, poate gasesti ceva ce-ti place, si asa ma rascumpar fata de tine.
O zi minunata!
De oua nu mai zic nimic pentru ca sunt mici opere de arta crosetata, nici nu as avea curajul sa ma incumet.

Corina spunea...

Fetelor, imi pare bine ca va place.
Spor la lucru!!!

Maria spunea...

Buna, daca nu te superi imi spui te rog de la ce sunt prescurtarile - p. c/j si p. f/j? Multumesc frumos!

Anonim spunea...

p c/j-piciorus cu jeteu
p f/j-piciorus fara jeteu