Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

24.11.2010

Rochie si Jacheta tricotate


Măsura 36/38

Aveţi nevoie de: fire fantezi Mondial „Ricciolo" (60 % lâna, 35 % acrii, 5 % poliamid; 110 m/50 g) - 650 g coral; andrele nr. 4 şi 4,5.
Elastic: se alternează 2 oc. faţă, 2 oc. dos.
Jerseu pe faţă: rânduri de faţă - ochiuri faţă, rânduri de dos -ochiuri dos.
Proba de ochiuri: 16 oc.x 24 r. = 10 x 10 cm, cu jerseu pe faţă pe andrele nr. 4,5.
Rochia.
Spatele: se montează 72 oc. pe andrele nr. 4 şi se tric. 3 cm de elastic. Se con­tinuă cu jerseu pe faţă pe andrele nr. 4,5. Pentru lărgime se adaugă bilateral, la fiecare al 40 –lea  r. de 2 ori câte 1 oc. Apoi la fiecare al 6-lea r. se scade de 4 ori câte 1oc. şi în acelaşi ritm se adaugă la loc ochiurile scăzute = 76 oc. La 67 cm = 160 r. de la elastic, se scad din ambele părţi pentru răscroiala mânecilor câte 6  oc., apoi la fiecare  al  2-lea r. de 2 ori câte 2 oc. şi de 2 ori câte 1 oc. = 52 oc. La 85 cm = 204 r. de la elastic se scad din ambele părţi pentru umeri câte 6 oc. apoi la fiecare al 2-lea r. de încă 2 ori câte 6 oc. Conco­mitent se încheie pentru răs­croiala de la gât 8 oc. din mijloc şi părţile se continuă separat Pentru rotunjire, se scad din marginea interioară, la fiecare al 2-lea r. de 2 ori câte 2 oc.
Faţa: se începe la fel ca spatele, dar la 54 cm = 130 r. de la elastic se lucrează mo­delul. Pentru aceasta, bilate­ral, pe 4 oc. de lângă ochiurile de margine se tric. elastic, începând cu 2 oc. faţă. Modelul se lăţeşte cu 4 oc. la fiecare al 2-lea r. Pe fiecare grup de 4 oc. se tric. 6 r. de elastic, apoi se continuă cu jerseu pe faţă. La 75 cm = 180 r. de la elastic se încheie pen­tru decolteul în V 2 oc. din mij­loc şi cele două părţi se conti­nuă separat ,Pentru linia decolteului, se scad din marginea interioară, la fiecare al 2-lea r. de 7 ori câte 1 oc. La 85 cm = 204 r. de la elastic se scade pentru umeri la fel ca la spate.
Asamblarea: se încheie una dintre cusăturile de la umeri. Din marginea de la gât se montează 96 oc. pe andrele nr. 4 şi se tric. 6 r. de elastic, apoi se încheie. Se încheie cusă­tura de la celălalt umăr. Din marginile de la mâneci se montează pe andrele nr. 4 câte 80 oc. şi se tric. pentru bentiţe  6 r. de elastic, apoi se încheie. Se încheie cusăturile laterale.
Jacheta.
Spatele: se montea­ză 72 oc. pe andrele nr. 4,5 şi se tric. pentru tiv 2,5 cm de jerseu pe faţă, 1 r. de faţă cu oc. pe dos (= fi n la de îndoire) şi încă 2,5 cm de jerseu pe faţă. Se continuă cu jerseu pe faţă. Pentru cambrare, se scade, bi­lateral, la fiecare al 4-lea r. de două ori câte 1 oc. apoi se adaugă, la fiecare al 14 -lea r. de 4 ori câte 1 oc. = 76 oc. La 27 cm = 64 r. de la tiv se scad bilateral, pentru răscroiala mâ­necilor, câte 6 oc., apoi la fiecare al 2-lea r. de încă 2 ori câte 1 oc. = 60 oc. La 47,5 cm = 112r. de la tiv se scad bilate­ral pentru umeri câte 6 oc., apoi la fiecare al 2-lea r. de 2 ori câte 5 oc. Concomitent se încheie pentru răscroiala de la gât 12 oc. din mijloc şi părţile se continuă separat. Pentru rotunjire se scad pe marginea interioara, la fiecare al 2-lea r. de 2 ori câte 4 oc.
Partea stângă a feţei: se mon­tează 41 oc. pe andrele nr. 4,5 şi se tricotează tivul Ia fel ca la spate. Se scade şi se adaugă pentru cambrare şi se scade pentru mâneca din marginea dreaptă la fel ca la spate. La 43 cm = 104 r. de la rândul iniţial se scad pentru răs­croiala de la gât, din marginea stângă, 12 oc., apoi pentru decolteu la fiecare al 4-lea r. de 7 ori câte 1 oc. Concomi­tent, se scade din marginea dreaptă, pentru umăr, la fel ca la spate.
Partea dreaptă a feţei: se tric. simetric cu cea stângă.
Mânecile: se montează 38 oc. pe andrele nr. 4,5 şi se tric. tivul la fel ca la spate. Pentru lărgime se adaugă bilateral, începând de la linia de îndoire a tivului, la fiecare al 14-lea r. de 6 ori câte 1 oc. = 50 oc. La 42 cm = 100 r. de la margine se scad din ambele părţi, pen­tru rotunjire, la fiecare al 2-lea r. 1 dată câte 6 oc. şi 1 dată câte 4 oc., la fiecare al 4-lea r. de 6 ori câte 1 oc., la fiecare al 2-lea r. de 6 ori câte 1 oc. şi într-un rând ochiurile rămase.
Buzunarul (= 2 piese): se mon­tează 18 oc. pe andrele nr. 4,5 şi se tric. pentru tiv 2,5 cm de jerseu pe faţă şi 1 r. de faţă cu ochiuri pe dos (= linia de  îndoire). Se continuă cu jerseu pe faţă şi la 13 cm = 32 r. de la r. iniţial se încheie.
Gulerul: se montează 70 oc pe andrele nr. 4,5 şi se tric jerseu pe faţă. După 2 r. se scad din ambele părţi, Ia fiecare al 2-lea r. de 4 ori câte 1 oc., apoi în aceeaşi succesiune se adaugă la loc aceste ochiuri. Se tric. drept încă 2 r. apoi se încheie.
Asamblarea: se încheie cusaturile de la umeri. Tivul de la partile feţei şi de la spate se răsfrânge spre interior pe linia de îndoire şi se coase.    Marginile centrale ale părţilor feţe se îndoaie spre partea de dos la 2,5 cm şi se cos. Se mon tează mânecile, se încheie cusăturile laterale si cele de Ia mâneci. Tivul de la mâneci şi buzunare se răsfrânge spre partea de dos pe linia de îndoire şi se coase. Se cos buzunarele pe părţile feţei. Se montează gulerul în marginea de la gât.

 REVISTA VERENA

Niciun comentariu: