Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

10.10.2008

pulover cu mâneci scurte(vară,iarnă)

Prescurtări: oc. = ochi, tric. = tricotează, R. = rând, Rc. = rând circular, Rf = rând-faţă, Rd = rând-dospentru măsura 38/40
Material: fir de lână gros: 600 g ruginiu melanj (model original) sau 200 g fir melanj elastic (43% bumbac,43% acril,10%poliamid,4%elastan, 100g=140 m)-(modelul meu); câte 1 andrea circulară nr. 8 şi 9, lungă de 80 cm, 1 andrea circulară nr. 8 lungă 40 cm.
Elastic: 1 oc.f., 1 oc.d., alternativ.
Jerseu pe faţă: Rf - oc.f., Rd -oc.d., în Rc. se tricotează numai pe faţă.
Proba de ochiuri: 9,5 oc. şi 15 R. =10 x 10 cm tricotaţi jerseu pe faţă, cu andrele nr. 9.
Părţile din spate şi faţă: se tricotează în Rc. Se montează 90 oc. pe andreaua circulară lungă, nr. 8. Pentru bentiţă se tricotează 3 cm = 4 Rc. elastic. În continuare se tricotează jerseu pe faţă cu andreaua circulară nr. 9. După 32 cm = 48 Rc. de la bentiţă, partea se pune la jumătate şi se scad câte 4 oc. de ambele părţi, pt. răscroielile mânecilor. Apoi părţile din faţă şi spate se tricotează separat. Mai întâi se continuă tricotatul părţii din spate, peste 41 oc. Pt. răscroielile mânecilor, la fiecare al 2-lea R. se mai scad 1 x 2 oc. şi 1 x 1 oc. = 35 oc. La 4 cm = 6 R. înălţime a răscroielilor mânecilor, partea din faţă se tricotează la fel în continuare. Apoi se tricotează din nou peste ambele părţi, ridicând câte 21 oc. în primul Rc, pt. mâneci, de ambele părţi, între faţă şi spate = 112 oc. În următoarele 2 Rc, peste mâneci se tricotează elastic şi peste restul oc. se tricotează jerseu pe faţă. Apoi, peste toate oc. se tricotează jerseu pe faţă. Pt. porţiunile rotunde ale umerilor se marchează cele 2 oc. de mijloc ale mânecilor. În Rc. 6, 10, 14 ale mânecilor se tricotează câte 2 oc. suprapuse înainte de oc. marcate = 1 oc. ridicat ca pt. lucrul pe faţă, următorul oc. se tricotează pe faţă, apoi se trece peste el oc.
alunecat, şi câte 2 oc. tric. împreună pe faţă, după oc. marcate. Aceste scăderi se repetă în Rc. 16, 18, 20 şi 21 ale mânecilor. Suplimentar, în al 16-lea şi al 20-lea Rc. al mânecilor, la distanţă de câte 8 oc. de scăderile umerilor, scăderile se execută la fel peste câte 4 oc, deci în total se scad câte 8 oc. mai mult în Rc. = 68 oc. Apoi, se lucrează peste restul de câte 4 oc. ale umerilor; în al 5-lea Rf următor, ultimul oc. al umărului se suprapune cu 1 oc. al părţii din spate, respectiv faţă, în al 5-lea Rd, ultimul oc. al umărului se tricotează împreună pe dos cu 1 oc. al părţii din spate, respectiv faţă. După fiecare Rf, respectiv Rd se întoarce lucrul, se ridică primul ochi. După ultima scădere, peste restul de 48 oc. se tricotează elastic pt. guler, cu andreaua circulară scurtă, în Rc. La 12 cm înălţime a gulerului, oc. se încheie lejer aşa cum apar ele.
Asamblarea: Partea se pune exact la jumătate, se întinde, se umezeşte si se lasă să se usuce.
REVISTA BURDA

Niciun comentariu: