Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

04.11.2010

tutorial sosete cu calcai "bumerang"Modul de realizare
Se alege masura dorita si se monteaza nr. de ochiuri (vezi tabelul). Se repartizeaza egal pe 4 andrele, formand Rc ( rand circular). Trecerea de la un Rc la altul se afla in mijlocul partii din spate a sosetei, adica intre andrelele nr. 4 si nr. 1. Se observa usor dupa firul care atarna.

Manseta
Se tricoteaza Rc ( in marea majoritate a cazurilor model elastic- 1x1, 2x2.....- pt a se mula mai bine pe picior). Partea de la manseta pana la calcai se tricoteaza model elastic, ajurat sau jerseu dupa dorinta.

Calcaiul ''bumerang''
Se tricoteaza ochiurile aflate pe andrelele nr. 1 si nr. 4 Rf (randuri pe fara) si Rd (randuri pe dos). In cazul in care se tricoteaza sosete cu model ajurat, pe andrelele 1 si 4 este de dorit la 1-2 cm de la inceputul calcaiului sa se lucreze jerseu fata, deoarece calcaiul  ''bumerang'' este putin mai scurt ca cel clasic. Pe andrelele 2 si 3 se tricoteaza in continuare model ajurat. In caz de necesitate se scade in primul Rc de la inceputul calcaiului 1 ochi pt ca acesta sa stea mai bine pe picior (acest ochi se va adauga alterior in ultimul Rc la sfarsitul tricotarii calcaiului). Se repartizeaza oc. calcaiului pe 3 andrele (vezi tabelul) si se tric. randuri prescurtate din exterior spre interior pe ochiurile ambelor parti laterale.
 Rand 1 (jerseu fata): se tric. inclusiv ultimul ochi de pe andreaua nr. 1. Se intoarce lucrul.
R2 (jerseu dos): efectuati un ochi dublu in felul urmator: firul de lucru se lasa in fata lucrului, se introduce din dreapta andreaua in primul ochi, se scoate ochiul impreuna cu firul si se trage puternic in spate. Astfel ochiul se dubleaza. Daca nu se trage firul destul, in continuarea lucrului se pot forma gauri. Firul se plaseaza in fata lucrului si se tric. in continuare jerseu dos, inclusiv ultimul ochi de pe andreaua nr. 4. Se intoarce lucrul.

R3: se efectueaza ochiul dublu, se lucreaza jerseu fata cu exceptia ochiului dublu de la sfarsitul randului (ochiul dublu nu se lucreaza). Se intoarce lucrul.
R4: Se efectueaza un ochi dublu si se tricoteaza jerseu dos pana la ochiul dublu.
R3 si R4 se repeta pana cand se ajunge la nr. de ochiuri dorit de pe andreaua din mijloc ( vezi tabelul)

Se tric. 2 Rc pe toate ochiurile astfel: ochiurile calcaiului jerseu fata, ochiurile de pe andrelele nr.2 si nr. 3    cu model ajurat ( in cazul modelului ajurat). In primul Rc ochiurile duble se tric. ca unul singur ( se trece firul de lucru prin ambele bucle odata si se lucreaza ca un singur ochi). Dupa 2 Rc se tric. randuri prescurtate simetric in sens opus-din interior spre exterior. 

R1: jerseu fata, inclusiv ultimul ochi de pe andreaua din mijloc. Se intoace lucrul.
R2: se efectueaza un ochi dublu, se tric. jerseu dos, inclusivultimul ochi de pe andreaua din mijloc. Se intorce lucrul.
R3: se efectueaza un ochi dublu, se tric. jerseu fata pana la ochiul dublu care se tric. pe fata si urmatorul ochi se tric. la fel pe fata. Se intoarce lucrul.
R4: se efectueaza un ochi dublu, se tric. jerseu dos pana la ochiul dublu, care se tric. pe dos si urmatorul ochi se tric.la fel pe dos. Se intoarce lucrul.
R3 si R4 se repeta pana la epuizarea ochiurilor duble si ochiurile partilor laterale ale calcaiului.
Talpa se tric. dupa lungimea dorita ( vezi tabelul ).

Varful sosetei se tric. jerseu fata scazand in felul urmator: al 3-lea si al 2-lea ochi de pe andrelele nr. 1 si nr. 4 se tric. imreuna fata, iar al 2-lea si al 3-lea ochi de pe andrelele nr. 2 si nr. 4 se tricimpreuna inclinate
spre stanga. Aceste scaderi se repeta (vezi tabelul)pana cand raman 8 ochiuri care se aduna impreuna, se cos si se intareste capatul firului. 

Atentie! Marea majoritate a sosetelor se tric. de masura dorita dupa datele tabelului, este suficienta prelungirea talpei piciorului pt a ajunge la marimea dorita.
REVISTA DIANA

6 comentarii:

Anonim spunea...

Doamneeeeeee!multumesc din suflet cata nevoie aveam de aceste informatii!sa fi sanatoasa si fericita!o iarna calduroasa in suflete si..."la picioare"

Corina spunea...

multumesc mult! la fel de multa sanatate,fericire si caldura.

Anonim spunea...

as dori daca se poate marimile la ciorapi din tabel nu se prea vede va rog tare mult

Corina spunea...

cu placere! faceti click pe poza si se deschide marime mai mare (totul se vede bine).

Cristina spunea...

Buna seara, Corina! De vreo doua zile ma tot straduiesc sa descifrez tainele sosetelor :) Te rog din suflet sa explici mai detaliat varful. Nu-mi iese ca al tau. Multumesc!

Anonim spunea...

Cum se facendo manderà dubla