Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

13.11.2008

şosete








1.Şosete cu Moş Crăciun


Mărime: pt măsura 24/25 a pantofilor.

Material: lână subţire (75 % lână, 25 % poliester, cca. 210 m/50 g): câte cca 50 g albastru-deschis, roşu şi galben şi câte 50 g alb şi negru; set de 4 andrele nr. 2 1/2, 1 ac de brodat (cu vârf rotunjit).

Model elastic: 2 oc pe faţă, 2 oc pe dos, alternativ.
Jerseu pe faţă: Rf pe faţă, Rd pe dos, iar în Rc totul numai pe faţă*.

Punct leneş Rf şi Rd pe faţă.
Bordura cu noduleţe: primul oc al fie­cărui R se ridică pe andrea ca pentru oc pe faţă, ultimul oc al fiecărui R se trico­tează pe faţă.
Modelul "Moş Crăciun": se brodează pe părţile laterale ale şosetelor, în punct de tri­cotaj, conform şablonului, în care 1 pătrăţel reprezintă 1 oc de pe 1 R. Nr. de pe extre­mitatea din dreapta a şablonului repre­zintă R; celelalte numere din şablon co­difică diversele culori: 1 = albastru-des­chis, 2 = alb, 3 = roşu, 4 = negru, 5 = gal­ben. Liniuţele de la mătură se brodează cu negru, în punct de rămurică, iar razele soarelui în punct de rămurică cu galben; da­că este nevoie, se desface firul de lână când se brodează punct de rămurică. Ochii se brodează cu negru, în punct de noduleţ.

Proba de ochiuri: 14 ochiuri x 19 rânduri = 5 x 5 cm de jerseu pe faţă.
Realizare: se montează 48 oc, cu fir roşu; se repartizează egal pe cele 4 andrele, formând un Rc. Elasticul şosetei se trico­tează pe 6 cm=26 Rc, cu model elastic. Pt partea de pe picior, se lucrează cu alba­stru-deschis tricotând jerseu pe faţă. La 12 cm=46 Rc de la elastic, se începe călcâiul, lucrând cele 24 de ochiuri de pe andrelele 1 şi 4, cu galben, astfel: oc. de margine, 2 oc. punct leneş, 18 oc. jerseu pe faţă, 2 oc. punct leneş, oc. de margine. Se execută bordura cu noduleţe, iar cele 24 oc. de pe andrele 2 şi 3 se lasă deoparte. Când pt călcâi s-au tricotat 5,5 = 22 R, se lucrează calota sa, astfel: în primul Rf se tric. 15 oc. pe faţă, * 2 oc. se tricotează împreună petrecut (= 1 ochi se ia pe andrea, ca pentru oc pe faţă, oc. următor se trico­tează pe faţă, ochiul indicat se trage peste el), se întoarce lucrul, se ridică 1 ochi, 6 oc. se tricotează pe dos, 2 oc se tricotează împreună pe dos, se întoarce lucrul, 1 oc. se ridică, 6 oc. pe faţă, se reia de la* până când toate ochiurile laterale s-au lucrat şi au mai rămas 8 oc. Acum, din cele 2 laturi ale călcâiului se iau pe andrea câte 12 oc de fir albastru-deschis; acestea, adăugate la cele 8 oc. rămase la călcâi şi cele 24 oc. puse deoparte, se lucrează în Rc cu jerseu pe faţă, în albastru-deschis = 56 oc. Pt ic în al 3-lea Rc de la călcâi, cele 2 oc din faţa ultimului oc. al călcâiului se tricotează împreună pe faţă, iar cele 2 ochiuri de după primul ochi al călcâiului se trico­tează împreună petrecut. Acest procedeu de scădere se mai reia, de 3 ori, la fiecare 3Rc, până râmân 48 oc. La 9cm = 34Rc de la călcâi, se tricotează vârful, cu roşu. Schimbarea se face la mijlocul tălpii. Pt vârf, în primul Rc penultimul şi antepenultimul ochi de pe andrelele 1 şi 3 se tricoteaza împreună pe faţă, iar penultimul şi antepenultinul ochi de pe andrelele 2 şi 4 -împreună petrecut. Aceste scăderi se mai reiau o dată în Rc 4, de 2 ori la fiecare 3 Rc, de 2 ori la fiecare 2 Rc şi de 4 ori la fiecare Rc următor. După încă 1 Rc pe faţă, cele 8 ochiuri rămase se strâng laolaltă, cu firul de lucru, care se coase bine.

Finisarea: se brodează modelul lateral, aşa cum s-a descris la începutul acestui text. Se poate călca, la nevoie, sub abur, dar foarte puţin. Bordura se îndoaie de la jumătate, în exterior, ca manşetă.




2.Şosete cu steluţe



Măsura: pt măsura 38/39 a pantofilor.

Material: lână mai subţire (75 % lână, 25 % poliamid): cca. 100 g tricotaj turcoaz şatirat si cea. 50 g alb; set de 4 andrele nr. 2 şi 21/2.
Atenţie: bordura rulată, călcâiul şi vârful se lucrează cu andrele nr. 2, tot restul cu andrele nr. 2 1/2
Jerseu pe faţă: Rf pe faţă, Rd pe dos, Rc numai pe faţă.
Jerseu pe dos: Rc numai pe dos.

Punct leneş: Rf şi Rd pe dos.

Bordura cu noduleţe: primul oc al fie­cărui R se ia pe andrea, ca pt oc pe faţă, ultimul oc al fiecărui R se tric. pe faţă.

Model norvegian: se lucrează după şablon, jerseu pe faţă, în stil jaquard. În şablon, 1 pătrăţel reprezintă 1 oc. pe 1 R. Numerele de pe extremitatea din dreap­ta a şablonului sunt numere de rânduri. Culorile sunt astfel simbolizate: x = tur­coaz şatirat □ = alb. Pe lăţime, raportul modelului se execută de 2 ori. Pe înălţime, după 58 R, se tot reiau R 45 - 58.

Proba de ochiuri: 15 ochiuri x 19 Rc=5 x 5 cm de model norvegian, tricotat cu andrele nr. 2 1/2.
Realizarea: se montează 64 oc de fir turcoaz şatirat pe andrele nr. 2. Ochiurile se repartizează în mod egal, pe cele 4 andrele, formând 1 Rc. Bordura rulată se obţine din 9 Rc jerseu pe dos; pentru partea de pe picior, se tricotează modelul norvegian, pe andrele nr. 2 1/2. La 15 cm = 58 Rc de la bordura rulată, se trece la realizarea călcâiului: peste cele 32 oc de pe andrelele 1 şi 4 se tricotează cu alb şi andrele nr. 2; astfel: ochi de margine, 2 oc. punct leneş, 26 oc jerseu pe faţă, 2 oc punct leneş, oc de margine. Se tricotează apoi bordura cu noduleţe. Restul de 32 ochiuri se lasă deocamdată deoparte (cele de la andrelele 2 şi 3). La 8 cm=32 R tricotate pentru călcâi, se lucrează calota acestuia, astfel: în proximul Rf se tric. 20 oc pe faţă, * 2 oc împreună petrecut (=
1 ochi se ia pe andrea ca pt ochi pe faţă, ochiul următor se tric pe faţă, ochiul ridicat se trage peste el), se întoarce lucrul, se ridică 1 ochi, 8 ochiuri se tric pe dos, 2 ochiuri împreună pe dos, se întoarce lucrul, se ridică 1 oc pe faţă, se reia de la * de atâtea ori până toate ochiurile laterale au fost lucrate şi au mai rămas doar 10 ochiuri. Apoi se ridică, din părţile laterale ale călcâiului, câte 16 ochiuri cu fir alb, cu care, împreună cu cele 10 ochiuri rămase după tricotarea calotei şi cele 32 ochiuri puse deoparte înainte de a începe călcâiul, se tric. model jaquard pe Rc la care doar R 45 - 58 se reiau repetat = 74 ochiuri. Pentru ic se mai scad bilateral câte 5 oc. Se va împărţi cu atenţie modelul jaquard, astfel ca după scăderi, modelul să continue corect. Icul se rea­lizează, tricotând împreună pe faţă cele 2 oc dinaintea ultimului ochi şi împreună petrecut cele 2 ochiuri de după primul ochi la primul Rc de la călcâi. Aceste scăderi se mai reiau de 4 ori, la fiecare Rc următor = 64 oc. La 16 cm = 62 Rc de la călcâi se tricotează vârful, cu turcoaz şatirat. Schimbarea de culoare se va face la mijlocul tălpii. Se tricotează împreună pe faţă ochiurile penultim şi antepenultim de pe andrelele 1, respectiv 3, în primul Rc ochiurile penultim şi ante­penultim de pe andrelele 2, respectiv 4 se tricotează împreună petrecut. Această scădere se mai reia o dată, în al 4-lea Rc de 2 ori la fiecare 3 Rc de 3 ori la fiecare 2 Rc şi de 7 ori la fiecare Rc. După încă 1 Rc pe faţă, cele 8 ochiuri rămase se strâng cu firul de lucru, care se coase bine.


3.Şosete cu dungi inelare


Măsura: pentru măsura 32/33 a pan­tofilor.
Material: lână potrivit de groasă (75 % lână, 25 % pollamid), cea. 50 g roşie şi lână tot potrivit de groasă (75 % lână, 20 % poliamid, 5 % poliacril), cea. 50 g alb natur şatirat rest de andrele nr. 3 1/2.
Model elastic: 1 oc. pe faţă, 1 oc. pe dos, alternativ.
Jerseu pe faţă: Rf pe faţă, Rd pe dos, Rc numai pe faţă.

Punct leneş: Rf şi Rd pe faţă.

Bordura-lănţişor: primul oc. al fie­cărui R se tricotează pe faţă răsucit; ultimul oc. al fiecărui R se ridică pe andrea ca pt. lucrul pe dos, iar firul se trece mai departe prin faţa sa.

Succesiunea de dungi: câte 3 Rc cu roşu şi apoi cu alb-natur, alternativ.

Proba de ochiuri: 13 ochiuri x 18 Rc = 5 x 5 cm, jerseu pe faţă.

Realizare: se montează 44 oc. fir alb-natur, se repartizează egal pe cele 4 andrele, formând 1 Rc. Pentru bordură, se tric. 12 cm = 40 Rc de model elastic. Partea de pe picior se tric. jer­seu pe faţă, în succesiunea dungilor. La 6,5 cm = 24 Rc de la bordură, se începe călcâiul, pt. care peste cele 22 oc. de pe andrelele 1 şi 4 se tric. cu ro­şu, astfel: oc. de margine, 2 oc. punct leneş, 16 oc. jerseu pe faţă, 2 oc. punct leneş, ochi de margine. Se exe­cută bordura-lănţişor. Restul de 22 ochiuri de pe andrelele 2 şi 3 se lasă deocamdată deoparte. Când călcâiul are 5,5 cm = 20 R, se tric. calota căl­câiului, astfel: în primul Rf se tric. 14 oc. pe faţă * 2 oc. împreună petrecut (= 1 oc. se ia pe andrea ca pt. oc. pe faţă, oc. urm. se tric pe faţă, oc. ridi­cat se trage peste el), se întoarce lu­crul, 1 oc. se ridică, 6 oc. pe dos, 2 oc. împreună pe dos* se întoarce lucrul, 1 oc. se ridică, 6 oc. pe faţă, se reia de la * de atâtea ori până s-au lucrat toate oc. laterale şi au mai rămas doar 8 oc. Se iau pe andrea, din părţile laterale ale călcâiului câte 11 oc, care îm­preună cu cele 8 oc. rămase şi cele 22 oc. puse deoparte se triec începând cu roşu, pt. realizarea succesiunii de dungi = 52 oc. Pt. ic în primul Rc de la călcâi, cele 2 oc. dinaintea ultimului oc. se tric împreună pe faţă, iar cele 2 oc. de după primul oc. se tric împreu­nă petrecut. Scăderile se mai reiau de 3 ori în fiecare Rc următor = 44 oc. La 10 cm = 36 Rc de la călcâi, se tric. vâr­ful, cu roşu. Schimbarea de culoare se face la mijlocul tălpii în al 2-lea Rc, oc. penultim şi antepenultim de pe andrelele 1, resp. 3 se tric. împreună pe faţă, oc. penultim şi antepenultim de pe andrelele 2, resp. 4 - împreună petrecut. Aceste scăderi se reiau de 4 ori, la fiecare 2 Rc si de 4 ori la fiecare Rc. Ochiurile rămase se strâng şi se cos bine.

REVISTA BURDA

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu-i asa ca vinzi asemenea sosete??

Corina spunea...

nu ma gandeam sa vand. doar am tradus modul de efectuare.