Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

05.12.2008

fular, geanta, beretăBERETĂ

Măsura 50-58 cm
Aveţi nevoie de: fire Cashmere Tweed (65 % lână merinos, 35% cashmere; 78 m/25 g) - 100 g de culoare bej; set andrele nr. 5,5 şi 6.
Elastic: se alternează 1 oc. faţă, 1 oc. dos.
Jerseu faţă, Rc: oc. f.
Proba de ochiuri: 17 oc. x 23 r. = 10 x 10 cm, jerseu faţă. Realizare: se montează 8 oc. pe andrele nr. 6 (câte 2 oc. pe fiecare andrea) şi se tric. jerseu faţă Rc, adăugând la fiecare al 2-lea Rc câte 2 oc. f. pe fiecare andrea în modul următor: se adaugă la milocul şi marginea andrelei câte 1 oc. răsucit din jeteul rândului precedent. La 38 Rc avem 152 oc. f.. Se marchează fiecare al 19-lea oc. f. şi la fiecare al 2-lea Rc se tric. oc. marcat cu precedentul împreună până când la al 52-lea Rc de la r. iniţial vor rămâne 96 oc. f.. Se continuă cu andrele nr. 5,5 şi se tric. elastic 7 cm, apoi se încheie.
Asamblarea: elasticul se îndoaie la jumătate spre interior şi se coase.
FULAR
Mărime 20x160 cm
Aveţi nevoie de: fire Cashmere Tweed (65 % lână merinos, 35% cashmere; 78 m/25 g) - 100 g de culoare bej; andrele nr. 6.
Model bob de orez: R. 1: se alternează 1 oc. dos, 1 oc. faţă. R. 2 şi rân­durile pare: ochiurile se tric. cum vin. R. 3: se alternează 1 oc. faţă, 1 oc. dos. Se repetă de la r. 1 la r. 4.
Model „torsade"şi „romb" : se tric. pe 32 oc. după şablon. Pe şablon sunt prezentate rânduri de faţă, în rândurile de dos ochiu­rile se tric. cum vin. Pt torsade se repetă de la r. 1 la r. 30. Pt romb se tric. de la r. 1 la r. 30, apoi se repetă de la r. 3 la r. 30.
Proba de ochiuri: 32oc. = 16 cm, cu modelele prezentate, pe andrele nr. 6.
Realizare: se montează 38 oc. pe andrele nr. 6 şi se tric. în modul următor: oc. marg., 2 oc. model bob de orez, 32 oc. model torsade şi romb după şablon, 2 oc. model bob de orez, oc. marg.. La înălţimea de 160 cm de la r. iniţial lucrul se încheie.
GEANTĂ
Mărime 32x36 cm
Aveţi nevoie de: fire Cashmere Tweed (65 % lână merinos, 35% cashmere; 78 m/25 g) - 175 g de culoare bej; andrele nr. 5 şi 6, o pereche de mânere pt geantă.
Model bob de orez: R. 1: se alternează 1 oc. dos, 1 oc. faţă. R. 2 şi rân­durile pare: ochiurile se tric. cum vin. R. 3: se alternează 1 oc. faţă, 1 oc. dos. Se repetă de la r. 1 la r. 4.
Model „torsade"şi „romb" : se tric. pe 32 oc. după şablon. Pe şablon sunt prezentate rânduri de faţă, în rândurile de dos ochiu­rile se tric. cum vin. Pt torsade se repetă de la r. 1 la r. 30. Pt romb se tric. de la r. 1 la r. 30, apoi se repetă de la r. 3 la r. 30.
Jerseu faţă: R. f.-oc. f., R. d.-oc. d.
Proba de ochiuri: 32oc. = 16 cm, cu modelele prezentate,iar cu jerseu faţă 17 oc.x23 r.=10x10 cm pe andrele nr. 6.
Atenţie: se tric. din 2 părţi începând de jos.
Realizare: se montează 60 oc. pe andrele nr. 6 şi se tric. în modul următor: oc. marg., 13 oc. jerseu faţă, 32 oc. model torsade şi romb după şablon, 13 oc. jerseu faţă, oc. marg.. Pt rotunjire se adaugă bilateral la fiecare al 2-lea r. de 3 ori câte 1 oc.=66 oc..La înălţimea de 20 cm= 46 r. de la r. iniţial se scad bilateral la fiecare al 2-lea r. alternativ 1x2 şi 1x1 oc. până când avem pe andrele 32 oc.. La înălţimea de 30 cm=70 r. se tric. jerseu faţă 5 cm, scăzând în primul r. 4 oc.=28 oc., apoi lucrul se încheie. A 2-a parte se tric. la fel. Pt căptuşeală se montează 61 oc. cu andrele nr. 5 şi se tric. jerseu faţă,adăugând bilateral la fiecare al 2-lea r. 3x1 oc.=67 oc.. La 20 cm înălţime de la r. iniţial, se scad bilateral la fiecare al 2-lea r. câte 2 oc. până când rămân 27 oc. La 30 cm înălţime de la r. iniţial lucrul se încheie.
Asamblare: se cos părţile şi căptuşeala pe marginile de jos şi laterale. Căptuşeala se întoarce pe faţă şi se coase de geantă în interior. Marginile de sus se croşetează cu un r. de p. f/j, se îndoaie 2,5 cm şi se coase, prinzând mânerele.
REVISTA SABRINA

Niciun comentariu: