Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

09.12.2008

modele îngeri crosetatiÎNGER BORDO (nr. 4)

Mărimea: 6,5 cm înălţime

Aveţi nevoie de: fir bordo cu sclipici şi fir negru (62% polyester metalizat, 38% naylon), croşeta nr.1,25-1,5; con cu înălţimea de 5 cm; clei textil.

Modele: p. f/j, pt fiec. început de rând p. f/j e înlocuit de 1 oc. a., pt fiec. sfârşit de r. se croşet. 1 p. leg. în 1 oc. a. de ridicare. La început de r. 1 p. c/j e înlocuit de 3 oc. a., la sfârşit de r. se croşet. 1 p. leg. în al 3-lea oc. a. de ridicare.

Realizare: se montează cu fir negru 16+3 oc. a. pt umeri şi se croşet. r. d. şi r. f. după şablon 1. R 2 se croşet. cu fir bordo. După ultimul oc. al R 4 lucrul se uneşte şi se croşet. Rc. R 8 se croşet. cu fir negru. Pt aripi se croşet după şablonul 2, începând lucrul de la săgeată. R 9 se croşet. cu fir negru. Jumătatea cealaltă de aripă se croşet. simetric, începând de la săgeată. Pt coroniţă se croşet. cu fir bordo un inel de 27 oc. şi se croşet. după şablonul 3. R 4 se croşet. cu fir negru. Inelul din interior se croşet. cu 1 R p. f/j cu fir negru.

Asamblare: aripile se cos de rochiţă, unind şliţul. Se îmbracă pe con rochiţa şi pe cap coroniţa şi se lipeşte cu clei textil.

ÎNGERI ALBI (NR. 5-9)
Mărimea câte 8x7,5 cm
Aveţi nevoie de:
fir alb de bumbac, fir auriu şi argintiu cu sclipici (40% poliamid, 60% polyester metalizat), mărgele mici albe şi argintii, ''păr'' pt îngeri, vată pt umplutură, croşeta nr.1,5.

Atenţie! un înger se croşetează cu fir alb,câte unul cu fir alb sau argintiu,câte unul cu mărgele albe sau argintii. Pt aceasta se iau pe firul de lucru 81 de mărgele.
Realizare: începând partea superioară a capului, se croşet. un inel de 4 oc. a. şi se croşet. după model 4. Se croşet. Rc după cum vine (Rc 4: 24 p. f/j, Rc 5-13: 27 p. f/j, Rc 14: 18 p. f/j (=gâtul), apoi 9 oc. de raport. Pt îngerii realizaţi cu două culori se croşet. Rc 17, 20, 23, 26 cu fir respectiv auriu sau argintiu. Pt îgerii cu mărgele, acestea se iau pe aţă în timpul croşetării în locurile respective. Pt aripi se croşet.cu fir alb un lanţ de 29+1 oc. a.+ încă 1 oc. a.şi se croşet r. d şi r. f. după şablonul 5. Se croşet. p.înainte de raport, se repetă raportul de 4 ori, se termină cu p. de după raport. Aripile se cos de partea din spate. Capul se umple cu vată şi se strânge la gât. Se lipeşte ''părul'', se desenează faţa.
ÎNGERI ALBI (NR. 10-12)
Mărimea: de la 4,5 până la 8 cm
Aveţi nevoie de: fir alb de bumbac, fir argintiu cu sclipici (60% viscoză, 40% polyester metalizat), câte un con de lemn cu înălţimea de 8 cm, 6 cm, 4,5 cm, 74 mărgele mici albe şi 20 transparente,clei textil, croşeta nr.1.
Modele de bază: p. f/j, pt fiec. început de rând p. f/j e înlocuit de 1 oc. a., pt fiec. sfârşit de r. se croşet. 1 p. leg. în 1 oc. a. de ridicare. La început de r. 1 p. c/j e înlocuit de 3 oc. a., la sfârşit de r. se croşet. 1 p. leg. în al 3-lea oc. a. de ridicare.
Înger mare
Realizare:
pt fustiţă, se montează cu fir alb un inel de 37 oc. a. Se croşet. Rc în modul următor: Rc 1 şi Rc 2: p. f/j; Rc 3: p. c/j; Rc 4: p. f/j, croşetând în fiecare al 4-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 5: p. f/j; Rc 6: p. c/j, croşetând în fiecare al 4-lea p. câte 2 p. c/j; Rc 7: p.f/j; Rc 8: p. f/j, croşetând în fiecare al 4-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 9: p. c/j; Rc 10 şi 11: p. f/j; Rc 12: 'pasul racului' cu fir argintiu ( se croşet. p. f/j de la stânga spre dreapta). Pe Rc 8 se cos 28 mărgeluţe albe. Fusta se îmbracă pe con şi se lipeşte. Pt partea de sus se face un inel din fir alb şi se croşet 35 p. f/j. Apoi se croşet. Rc în modul următor: Rc 2: p. f/j; Rc 3: p. f/j, croşetând în fiecare al 3-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 4:p. c/j, croşetând în fiecare al 3-lea p. câte 2 p. c/j; Rc 5 şi 6: p. f/j, croşetând în fiecare al 5-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 7 şi 8: p. f/j cu fir argintiu; Rc 9: p. f/j cu fir alb,croşetând în fiecare al 4-lea p. câte 2 p. f/j;Rc 10: p. f/j; Rc 11: 'pasul racului'. Piesa se îmbracă peste cap, se strânge la gât, se aranjează frumos şi se coase de fustiţă. Pt o aripă se montează cu fir alb 12 oc. a., se croşet. 1 r. p. f/j şi 8 r. p. c/j. Aripa se croşet. de jur împrejur cu fir argintiu1 r. de 'pasul racului', se apretează,se lasă să se usuce şi se coase de partea din spate. Pt căciuliţă se face cu fir alb un inel şi se croşet. 12 p. f/j. Apoi se croşet. Rc în modul următor: Rc 2:p. f/j; Rc 3: p. f/j, croşetând în fiecare al 2-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 4 şi 5:p. f/j, croşetând în fiecare al 3-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 6:p. f/j, croşetând în fiecare al 5-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 7-10: p. f/j; Rc 11: p. f/j,croşetând în fiecare al 4-lea p. câte 2 p. f/j; Rc 12: 'pasul racului' cu fir argintiu. Se cos 28 mărgele ca pe foto. Căciuliţa se lipeşte de cap şi se desenează faţa.
REVISTA DIANA

Un comentariu:

Corina spunea...

Corpul şi capul îngerilor se pot face şi din capacul şi bila aplicatoare de la deodorantele roll-on. Veţi avea nevoie de clei pt plastic. ;-)