Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

13.11.2008

camaşuţă,căciuliţă,mănuşi
Mărime: bust 64,lungime 28 cm
Faţa: cu roz se montează 75 ochiuri şi se lucrează un elastic de 3 cm.
Apoi urmează 4 rînduri punct de jerseu, alternînd cu cele 6 rînduri bob de orez. Răscroitura gîtului se realizează la 24 cm, cînd se scad cele 13 ochiuri centrale, apoi pentru rotunjirea decolteului, tot la 2 rînduri, se scad 1x3, 1x2 şi 3x1 ochiuri.
Cele 28 ochiuri rămase pe umeri se scad odată.
Jumătatea stingă a spa­telui: Se montează 35 ochiuri şi se lucrează cu elastic de 3 cm. Se continua cu acelaşi model ca şi faţa. Răscroitura gîtului se va face la 26 cm înălţime, total scăzînd 10 ochiuri centrale, apoi tot la 2 rînduri se scad, 2x1 ochiuri pentru rotunjirea decolteului. Cele 28 ochiuri rămase pen­tru umeri se scad odată. Partea dreapta se lucrea­ză exact la fel.
Mînecile: Se începe cu roz pe 35 ochiuri. Se realizează un elastic de 3 cm, sporind numărul de ochiuri cu 6, în ultimul rînd (41). Se continuă cu modelul lucrat pe faţa cămăşuţei. La fiecare al 4-lea rînd se înmulţeşte cîte 1 ochi la ambele margini (12x1). La 19 cm înălţime se lucrează toate ochiurile odat.
Montarea: Se unesc ume­rii. Pe părţile laterale ale spa­telui se monteazâ 70-70 ochiuri şi se lucrează un elastic de 2 cm. Pe partea dreaptă se pregătesc 5 butoniere. Pri­ma la 2 cm de baza, restul la 4 cm distanţă una de cea-laltă. Pe partea stîngă şi pe răscroitura gîtului se mon­tează 77 ochiuri şi se lu­crează un elastic de 2 cm. Se cos marginile, se montează mînecile şi se cos nasturii pe partea lor.
CĂCIULIŢĂ
Din lîniţă mov se montează 105 ochiuri şi se lucrează un elastic de 3 cm. Apoi se vor lucra alternativ 4 rînduri punct de jerseu şi 4 rînduri bob de orez, din lîniţă roz. In rîndurile 33, 41, 49, 57 se scad uniform 21-21 ochiuri.
Cele 21 ochiuri rămase se mai lucrează 1 rînd. Prin aceste ochiuri se trage firul şi se aduna puternic. Firul se lucrează cu grija pe dosul lucru­lui. Se cos marginile.

MĂNUŞI
Din lîniţă mov se montează 36 ochiuri şi se lucrează un elastic de 4 cm. Apoi, din lîni­ţă roz urmează 4 rînduri de punct de jerseu şi 4 rînduri bob de orez. Acestea se vor repeta în rîndul 33 şi 35 se vor scădea 12-12 ochiuri, apoi prin cele 12 ochiuri râămase se trage un fir şi se strînge bine vîrful mănuşii. Firul se lucrează pe interior. Se cos marginile. Se împle­teşte un şiret din lîniţă roz şi se aplică printre ochiurile elasticului.
REVISTA MÂINI ÎNDEMÂNATICE

Niciun comentariu: