Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

16.11.2008

pulover cu mâneci detasabile











măsurile 36/38 şi 40/42
Datele din paranteze sunt valabile pentru măsura 40/42. Dacă este o singură valoa­re, ea este valabilă pentru ambele măsuri.
Material: fir mai gros: 700 (750) g albastru-deschis şi 50 g culoare natur; andrele nr. 8 şi 9; 1 andrea circulară nr. 8, lungă de 40 cm; 12 capse cu diametrul de câte 2 cm.
Elastic: în Rf se trie. 4 oc. f., 2 oc. d., alternativ, in Rd, oc. se tric. aşa cum apar ele.
Jerseu faţă: Rf - oc.f., Rd - oc.d. Stea: Se brodează după şablon în punctul ochi de lanţ. 1 pătrat re­prezintă 1 oc. şi 1 R. Semnele pt. culori: □= albastru deschis, X = na­tur. Numerele exterioare din dreapta reprezintă rândurile. Mo­delul este prezentat In întregime, pe lăţime şi înălţime.
Proba de ochiuri: 11 oc. şi 16 R. = 10x10 cm, jerseu pe faţă cu an­drele nr. 9.
Spatele: Se montează 50 (56) oc, cu andrele nr. 8, fir albastru-des­chis. Pentru cordonul înalt se tric. elastic, începând cu 1 R dos şi cu 2 oc. d., după oc. de margine. La 12 cm = 19 R. înălţime a cordonului se tric. în continuare jerseu pe faţă, cu andrele nr. 9, adăugând 1 oc. luat răsucit pe faţă din firul transversal, în primul R. = 51 (57) oc. După 18 cm = 30 R. de la cordon, pentru răscroielile mâ­necilor se scad de ambele părţi câ­te 1 oc, apoi de 2 x 1 oc. = 45 (51) oc. La 18 cm = 28 R. înălţime a răscroielilor mânecilor, pentru răscro­iala gâtului, se încheie cele 11 oc. de la mijloc şi ambele părţi se tric. separat. La marginea interioară se mai scad 1 x 5 oc, la al 2-lea R. La 2 cm = 4 R. înălţime a răscroielii gâtului, se încheie restul de 12 (15) oc. ale umerilor. Cealaltă parte se termină simetric.
Faţa: Se tric ca şi spatele, doar cu o răscroiala mai adâncă a gâtului. Pentru aceasta, la 13-cm = 20 R.
înălţime a răscroielilor mânecilor, se încheie cele 7 oc. de la mijloc şi ambele părţi se tric. separat mai departe. La marginea interioară se mai scad la fiecare al 2-lea R. de 1 x 3 oc, 1 x 2 oc. Oc umerilor se în­cheie la aceeaşi înălţime ca la partea din spate. Cealaltă parte se termină simetric.
Mâneca: Se montează 24 oc. cu andrele nr. 8, fir albastru-deschis. Se trie elastic pentru bentiţa înal­tă, începând cu 1 Rd şi cu 1 oc. d. după oc. de margine. La 20 cm = 33 R. înălţime a bentiţei, în continua­re, se trie jerseu pe faţă cu andrele nr. 9. La al 3-lea R. de la bentiţa de elastic, se adaugă 1 oc, apoi la fie­care al 4-lea R. se mai adaugă de 2 x 1 oc. şi la fiecare al 6-lea R se adaugă de 8 x 1 oc. = 46 oc. După 37 cm = 60 R. de la bentiţă, oc. se scad, aşa cum s-a procedat pentru răscroielile mânecilor. Restul de 40 oc. se încheie în R. următor. Asamblarea: Părţile se întind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se brodează partea din faţă: steaua se împarte de la mijloc = săgeata din şablon. Se începe după 12 cm de la cordon, peste oc. de la mijloc. Cusăturile se încheie, cus. mâneci­lor se încheie până la jumătatea bentiţei, restul cus. mânecii se încheie de pe partea cealaltă. Se ridică 54 oc. din marginea răscro­ielii gâtului, cu andrele circulare. Pentru guler se tric elastic în R. circulare. La 15 cm înălţi­me a gulerului, oc. se în­cheie aşa cum apar ele. Se ridică 42 oc. din marginile răscroielilor mânecilor, cu andrele circulare şi fir albastru-deschis şi se tric 3 Rc de elastic. Apoi, oc. se încheie aşa cum apar ele. Mânecile nu se mon­tează obişnuit, ci se cos câte 6 capse sub bentiţele mânecilor, dispuse la dis­tanţă egală, şi corespun­zător pe marginile de sus ale mânecilor. Astfel, mâ­necile pot fi puse sau lua­te jos, după dorinţă. Ben­tiţa mânecii se îndoaie la jumătate, în exterior.
REVISTA BURDA

Niciun comentariu: