Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

12.11.2008

moda bebe




GARNITURĂ PENTRU BEBELUŞI

Material necesar: pentru jerseu: aproximativ 150 g mov, 100 g alb, puţin roz, mohair subţire nepufos; pen­tru cămăşuţă: 200 g mo­hair subţire roz; pentru salopeta: 150 g mov, 100 g alb puţin roz; botoşei: 50 g mov, putin roz; şepcuţa şi mănuşi: 100 g roz, puţin mov.
Andrele nr.2, 2,5, 3; croşeta nr.3 şi 2,5; andrele circulare nr.3
Pentru jerseu: 6 nasturi mov, pentru cămăşuţă 6 nas­turi albi, iar pentru salo­petă - 2 nasturi albi.
Modele: Elastic - 1 ochi pe faţă, 1 ochi pe dos. Punct leneş - fiecare rînd se lu­crează pe faţă. Punct de jerseu - un rînd se lucrează pe fată, unul pe dos. Punct de orez: Rl - 1 ochi pe faţă, unul pe dos; R2 - un ochi pe dos, 1 ochi pe fată.
I. modelul dungat: Rl -(mov) - ochiuri pe faţă; Rl -R5 (mov) - bob de orez; R6 (mov) - ochiuri pe dos; R7-R8 (alb) - ochiuri pe faţă; Rl - R8 - se repetă.
II. modelul dungat: Rl (alb) - ochiuri pe faţă; R2-R3 (alb)- bob de orez; R4 (alb) -ochiuri pe dos; R5-R6 (mov) -ochiuri pe faţă; Se repetă de la Rl-R6.
III. modelul dungat - este acelaşi cu modelul II, dar în loc de mov se tricotează cu alb, iar în loc de alb se tri-cotează cu mov. Bordura croşetată: conform modelului.
JERSEUL
Mărimea:
bust 64 cm, lun­gime 32 cm.Partea stingă faţă: se în­cepe cu mohairul roz. Se montează 35 ochiuri, se lu­crează un elastic format din 2 rînduri roz, 6 rînduri mov şi 2 rînduri roz. Se continua cu modelul dungat I. Răscroitura gîtului se realizează la o înălţime de 27 cm. Pe margi­nea stîngă se scad 6 ochiuri, iar la 2 rînduri se scad încâ 1x2 şi 3x1 ochiuri. La 32 cm se scad şi ochiurile de la umăr.
Partea dreaptă: Se lu­crează la fel ca partea stîngă.
Spate: Se montează 75 ochiuri, iar elasticul se reali­zează ca şi la faţă. Marginile vor fi simple, drepte, fără răscroituri. Se tricotează mo­delul dungat I. La înălţimea de 32 cm se scad toate ochiu­rile odată.
Mînecile: Se începe cu roz. Se montează 39 ochiuri şi se lucrează un elastic de 2 rîn­duri roz, 12 rînduri mov, 2 rînduri roz. Elasticul se ter­mina cu un rînd roz în care se înmulţesc ochiurile de baza cu altele 18 noi. Se continuă cu modelul dungat I. Se în­mulţeşte fiecare margine cu 4x1 ochiuri la fiecare al 16-lea rînd. La 20 cm înălţime se scad toate ochiurile odată.
Montare: Se cos umerii. Pe marginile celor doua feţe se montează 76-76 ochiuri şi se lucrează un elastic de 2 cm, astfel: 2 rînduri roz, 6 rînduri mov, 2 rînduri roz. Pe mar­ginea feţei drepte se vor face 5 butoniere: 1 ochi se scade, iar în rîndul următor dea­supra ochiului scăzut se mon­tează un ochi nou. Prima butonieră va fi la 2 cm de la bază, iar restul la 5 cm una de cealaltă. Pe răscroitura gîtului şi pe marginea supe­rioara a elasticului II se mon­tează 97 ochiuri şi se execută un elastic ca cel descris înainte, în al cincilea rînd al acestui elastic se va face ce-a de-a şasea butonieră. Se asamblează părţile răma­se şi se cos nasturii.
SALOPETA
Măsura: lungime pantalon 42 cm, talie 66 cm.
În mijlocul feţei se va lu­cra astfel: la cracul stîng al pantalonului se va folosi lîniţă albă. Se va începe pe 18 ochiuri şi se va continua cu modelul în dungi 11-18 cm. Pe partea stîngă se înmulţesc 2 ochiuri, iar la 2 rînduri din nou 1 ochi (21). Se pune lucrul deoparte şi se lucrează partea dreapta, la fel ca mai sus. Ochiurile obţinute de la cele doua jumătăţi se iau pe acelaşi ac şi se continua mo­delul cu 41 ochiuri. La înălţimea de 42 cm se realizează 2 butoniere: după ochiul 6, 1 jeteu, ochiurile 7-8 se iau deodată. Al 6-lea ochi (înainte de sfîrşitul rînduiui) şi al 7-lea se lucrează deodată şi urmează 1 jeteu. La următorul rînd jeteurile se lucrează corespunzător mod­elului. La 44 cm se încheie faţa.
Spate şi lateral: La cracul stîng se începe cu mov şi se continua montarea a 53 ochiuri. Se va lucra modelul în dungi III. Marginea din dreapta se înmulţeşte cu 2 ochiuri la început, apoi tot la 2 rînduri 1x1 ochiuri şi lxl ochiuri (56). Se pune lucrul deoparte şi se lucrează cracul stîng la fel ca cel drept. Ochi­urile celor doua bucăţi se iau din nou pe aceeaşi andrea şi se continua cu respectarea aceluiaşi model III. Incepînd cu rîndul care corespunde la 36 cm, se lucreazâ cu mov un elastic de 3 cm. Ultimul rînd va încheia spatele.
Bentiţa de pe umeri (2 bucâţi): Se mon­tează 9 ochiuri din lîniţă mov şi se lucrează cu punct elastic aproximativ 30 cm.
Montarea: Bucata care con­stituie mijlocul feţei se coase de marginile corespunzătoare de la spate şi lateral. Pe mar­ginea interioara a picioarelor se monteazâ 43—43 ochiuri şi se lucrează cu punct elastic 3 cm. Se cos părţile componente şi la urma bentiţele (un capăt de partea din spate, iar de cea­laltă parte se coase un nas­ture). Se croşetează bordura.

BOTOŞEII
Talpa va fi mov. Se montează 20 ochiuri şi se lucrează cu punct leneş 50 rînduri (şi pe faţa şi pe dos). La cele 12 ochiuri de pe ac se mai adă­uga 25-25 ochiuri montate pe o margine şi pe alta a tălpii. Se obţin 72 ochiuri şi se lucrează 4 rînduri punct de jerseu, 4 rînduri bob de orez. 32 ochiuri din dreptul călcîiului se iau pe o andrea ajută-toare şi se lucreazâ cu aces­tea mai departe. Acum se împarte restul de ochiuri în 3, 12 ochiuri jumătatea părtii superioare, 12 ochiuri vîrful şi 12 ochiuri cealaltă jumăta­te a părtii superioare. Se lu­crează vîrful astfel încît la fiecare rînd, la margine, se lucreazâ deodatâ ultimul ochi al rîndului cu primul ochi al marginii superioare. După 24 rînduri (cînd se termina ochiurile de pe margine,) se iau pe acelaşi ac ochiurile rămase de la vîrf cu ochiurile de la călcîi (48), se lucreazâ 2 rînduri punct de jerseu, iar în continuare se va trece la punct elastic (la 2 cm) ca un şiret. Celalalt botoşel se lu­creaza la fel.
REVISTA MAINI INDEMANATICE

Niciun comentariu: