Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

22.11.2008

palton, căciulă şi fular cremPalton crem
Măsura 36/38
Aveţi nevoie de:
1450 g fir de culoare crem (80% lână, 20% acril, 75 m/50 g); andrele cir­culare nr. 5,5;croşetă nr. 6; 8 nasturi.
Elastic (andrele): 4 oc.f., 4 oc. d. alternativ.
Model de bază: se croşet. conform schemei.Cifrele din stânga indică r. de dos, cele din dreapta-r. f. . Pe lăţime se începe cu oc. dinaintea primei săgeţi, se repetă raportul dintre săgeţi, se termină cu oc. de după a doua săgeată. Se croşet. 1 dată de la r.1 la r. 5, apoi se repetă de la r. 4 la r. 7.
Proba de ochiuri: 13,5 oc. x 5,5 r. = 10 x 10 cm, cu modelul de bază.
Spatele şi părţile din faţă: se croşet.ca un tot întreg. Se montează 152 oc. a.+1 oc. a. şi se croşet. modelul de bază. La 64 cm de la r. iniţial oc. se repartizează astfel: 26 oc. pt partea dreaptă din faţă, 14 oc. pt răscroiala mânecilor, 71 oc. pt spate, 14 oc. pt răscroiala mânecilor, 26 oc. pt partea stângă din faţă. Părţile se continuă separat. Pt partea dreaptă din faţă la înălţimea de 87,5 cm de la r. iniţial se încheie pt răscroiala gâtului din partea stângă 3 oc., apoi în fiec. r. de 2 ori câte un oc.La înălţimea totală de 102 cm lucrul se termină. Partea stângă din faţă se croşet. simetric. Pt spate la înălţimea de 100 cm de la r. iniţial se încheie cele 29 oc. de mijloc. La înălţimea totală de 102 cm lucrul se termină.
Mânecile: se cos marginile umerilor, pe marginea răscroielii mâncilor se montează 71 oc. se croşet. drept cu model de bază. La 32 cm lungime mâneci se montează 58 oc. cu andrele nr. 5,5 şi se tric. elastic 20 cm. Asamblarea: pe marginile din faţă se montează 138 oc. şi se tric. elastic 8 cm, realizând pe partea dreaptă butoniere pt 6 nasturi (vezi foto). Pe marginea elasticului din partea superioară a lucrului şi răscroitura gâtului se montează 40 oc. şi se tric. elastic 12 cm, realizând încă 2 butoniere. Se încheie cusă­turile de la mâneci.

Fular
Măsura 35x150 cm
Aveţi nevoie de : 200 g fir de culoare crem (80% lână, 20% poliamid, 65 g/50 m), croşetă nr. 8
Proba de oc.: 11,5 oc.x 5,5 r.=10x10 cm
Model de bază: se croşet. după şablon. Cifrele di stânga indică r. d., cele din dreapta-r.f. Pe lăţime se începe cu oc. dinaintea primei săgeţi, se repetă raportul dintre săgeţi, se termină cu oc. de după a doua săgeată. Se croşet. 1 dată de la r. 1 la r. 8, apoi se repetă de la r. 2 la r. 4.
Realizare: se montează 40 oc. a.+1 oc. a. şi se croşet. 150 cm cu model de bază. Se montează după dorinţă franjuri de lungimea dorită.

Căciulă
Măsura 52 (56) 60 cm
Aveţi nevoie de : 300 g firde culoare crem (80% lână, 20% poliamid, 65 g/50 m), croşetă nr. 7
Proba de oc.: 8,5 oc.x4,5 r.=10x10 cm cu model de bază 1, 10 oc.x10 r.=10x10 cm cu model de bază 2.
Model de bază 1: R1 şi R2 se croşet p. f/j. R3: * 1 p. c/j., un set de 3 p. c/j. croşet. împreună într-un oc. de bază al r. precedent, 2 p. c/j*. Se repetă de la *până la *.R4: p. c/j. R5: 3 p.c/j., *set de 3 p. c/j., 2 p.c/j.* Se repetă de la * până la *R6: p. c/j. R7: la fel ca R3. Se croşet. R1-R7 se continuă repetând R4-R7.
Model de bază 2: p. f/j.
Realizare: se montează 40 (46) 48 oc. a. + 1 oc. a. şi se croşet model de bază 1. La 13 (15) 17 cm de la r. iniţial se croşet câte 2 p. c/j. împreună ca un singur semipicioruş. În r. următor se repetă aceleaşi scăderi. Se trece firul prin semipicioruşe, se strânge uşor şi se coase. Se îndoaie căciula la jumătate şi se evidenţiază mijlocurile laterale pt urechi. Se montează pt ele câte 8 oc. şi se croşet. p. f/j 5 r. În următoarele 3 r. se îngustează, croşet. câte 2 p. f/j împreună. Pe marginea căciulei se mai croşet. un r. de p. f/j, după dorinţă se montează în vârf un ciucure.
REVISTA SABRINA

Un comentariu:

Anonim spunea...

E superb modelul asta de palton! spune-mi te rog daca l-ai facut si daca merge repede, as vrea sa-l fac pt fetita mea de 2,5 ani si posibil sa mai am si nevoie de ajutor pe parcurs daca se poate. Multumesc!Tatiana