Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

15.11.2008

pulover croşetat
Măsura 40/42
Aveţi nevoie de:
fire Lana Grossa „Malibu" (80 % bum­bac, 20 % nylon; 125 m/50 g) - 650 g albastru închis; croşetă nr. 3,5.
Model de bază (nr. de ochiuri este multiplu de 8, + 4 oc. aeriene): se croşet, după şa­blon A. Cifrele din stânga in­dică rândurile de dos, cele din dreapta - rândurile de faţă. Pe lăţime se începe cu ochiurile dinaintea primei săgeţi, se repetă raportul dintre săgeţi, se termină cu ochiurile de du­pă a doua săgeată. Se croşet. 1 dată de la r. 1 la r. 5, apoi se repetă de la r. 2 la r. 5.
Bordura: se croşet după şa­blon B. Rândul a = r. 1 din modelul de bază. Se prinde firul cu care se lucrează, cu ajutorul unui picioruş de leg., de rândul iniţial al modelului de bază. Cifrele din dreapta indică rân­duri faţă, cele din stânga - rân­duri dos. Pe lăţime se începe cu ochiurile dinaintea primei săgeţi din marginea superioară a şablonului, se repetă raportul dintre săgeţi, se termină cu ochiurile de după a 2-a săgea­tă. Se croşet. 1 dată de la r. 1 la r. 6, apoi încă 1 dată r. 3 şi r. 4.
Proba de ochiuri: 2 rapoarte pe lăţime şi 8 r. pe înălţime cu model de bază = 10 x 10 cm.
Spatele: se începe cu un lanţ din 100 oc. a. şi se croşet, cu model de bază = 12 rapoarte pe lăţime. La 64 cm = 51 r. de la rândul iniţial, pentru răscroiala de la gât, nu se lucrează cele patru rapoarte din mijloc, iar cele 2 părţi for­mate se lucrează separat. Pentru rotunjire se scad din marginea interioară în al 2-lea r. care urmează 0,5 rapoarte. La 69 cm = 55 r. de la rândul iniţial se termină spatele.
Faţa: se croşet la fel ca spatele.
Mânecile: se începe cu un lanţ din 52 oc. a şi se croşet, cu mo­del de bază = 6 rapoarte pe lă­ţime. Pentru lărgime se adau­gă bilateral de 4 ori câte 0,5 rapoarte la fiecare grup de 8 r. care urmează = 10 rapoarte pe lăţime. La 46 cm = 37 r. de la rândul iniţial mâneca este gata.
Asamblarea: pe marginea de jos a spatelui şi a feţei se croşet, după şablon B bordu­ra. Piesele se prind în ace pe tipar, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cusă­turile de la umeri. Se mon­tează mânecile, se încheie cusăturile laterale şi cele de la mâneci. Răscroiala de la gât se bordează cu 2 r. de picio­ruşe fără jeteu.
REVISTA VERENA

Niciun comentariu: