Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

14.11.2008

pulover cu margini semi-patent


Pulover cu margini semi-patent
Măsuri 36 şi 40

Valorile din paranteze sunt pentru mă­sura 40. Dacă există o singură valoare, ea este valabilă pentru ambele măsuri.
Material: pentru realizarea acestui model se foloseşte un fir mai gros şi neted (70% poliacril, 30% lână pură virgină): 500 (600) g în culoare natu­rală şi fir mai gros tip bentiţă (54% poliacril, 20% lână pură virgină, 16% poliamid, 10% mohair): 350 (400) g de culoare naturală; se utili­zează andrele nr. 12 şi 15; 1 ac de croşetat nr. 7.
Model semi-patent: se tricotează conform şablonului. Pe lăţime, R. în­cep cu oc. de dinaintea primei să­geţi, eşantionul cuprins între săgeţi se repetă continuu, se termină cu oc. de după a 2-a săgeată. Pe înălţime, după al 3-lea R., R. 2 şi 3 se repetă continuu.
Jerseu pe faţă: Rf - oc. faţă, Rd -oc. dos
Proba de ochiuri: 9 oc. şi 12 R. = 10x10 cm, jerseu pe faţă cu andrele nr. 12; 7 oc. şi 14 R. = 10 x 10 cm, model semi-patent cu fir tip bentiţă şi an­drele nr. 15.
Spatele: Se montează 43 (47) oc. cu fir tip bentiţă şi andrele nr. 15. Pen­tru bentiţa lată se tric. 14 cm = 19 R. model semi-patent. Apoi se lucrează jerseu pe faţă, cu fir normal şi an­drele nr. 12. Pentru porţiunea rotun­jită a şoldurilor se scade câte 1 oc în R. 7 şi 11 de la bentiţă = 39 (43) oc. după 11,5 cm = 14 R. de la bentiţă se marchează talia. Pentru diagonalele laterale se adaugă câte 1 oc. în R. 5 şi 11 de la talie = 43 (47) oc. După 13,5 cm = 16 R. de la talie, pentru răscro­iala mânecilor se scad 2 oc, apoi la fiecare al 2-lea R. se mai scad de 4 x 1 oc = 31 (35) oc. La 20 (21) cm = 24 (26) R. înălţime a răscroielii mâneci­lor, pentru diagonala umerilor se scad 4 (5) oc. de ambele părţi, apoi la fiecare al 2-lea R. se mai scad de 1 x 3 (4) oc în acelaşi timp cu prima scă­dere a umerilor, pentru răscroiala gâtului se încheie cele 11 oc. de la mijloc şi părţile se tric. separat. La marginea interioară, se scad de 1 x 3 oc, în al 2-lea R. Astfel este gata una din părţi. Cealaltă parte se termină simetric.

Faţa: Se tric ca şi spatele, doar cu o răscroiala mai adâncă a gâtului. Pen­tru aceasta, la 16 (17) cm = 20 (22) R. înălţime a răscroielii mânecilor, se încheie cele 11 oc. de la mijloc şi păr­ţile se termină separat. La marg. in­terioară se scad la fiecare al 2-lea R, de 1 x 2 oc şi 1 x 1 oc. Umerii se încep la marg. exterioară la aceeaşi înăl­ţime ca la partea din spate. Cealaltă parte se termină simetric.

Mâneca: se montează 31 oc. cu fir tip bentiţă şi andrele nr. 15. Pentru bentiţa lată se tric 22 cm = 31 R. model semi-patent. Apoi se tric jer­seu pe faţă, cu fir obişnuit şi andrele nr. 12. Pentru diagonale se adaugă 1 oc. în al 9-lea (7-lea) R. de la bentiţă, apoi se mai adaugă 1 oc. în R. 15 şi 19 (11, 15 şi 19) de la bentiţă = 37 (39) oc. După 19 cm = 23 R. de la bentiţă, pentru porţiunea rotunjită a mânecii se scad 2 oc, apoi la fiecare al 2-lea R. se mai scad 1 x 2 oc, 5 x 1 oc. şi 2 x 2 oc. în R. următor se încheie restul de11(13)oc
Asamblarea: Părţile se întind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cus. Marg. răscroielii gâtului se croşetează cu 1 Rc de ochiul ra­cului = picioruşe scurte de la stânga spre dreapta. Se montează mânecile.

REVISTA BURDA

Un comentariu:

Corina spunea...

puloverul se poate tricota de lungimea dorită, în caz că doriţi tunică sau rochie.