Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

17.11.2008

pulover şi căciulă de culoare crem


Măsura: bust 100 cm, lun­gime 66 cm
Materiale necesare: pen­tru pulover aproximativ 750 g fir de lână în amestec (60% lână, 20% poliacril, 20% poliamid, 20 m/100 g) şi pentru căciulă aproximativ 50 g din acelaşi material. Andrele nr. 3 şi 4
Modele: Punct leneş: toa­te rîndurile se lucrează pe fa­ţa.
Punct elastic: * un ochi pe fata, un ochi pe dos *. Se repeta de la * la *
Torsade: conform modelului expli­cativ I. "Ţesătura,,: se rea­lizează conform modelului explicativ II
Dimensionare: 24 rînduri a 22 ochiuri = 10x10 cm
Faţa: Se montează 105 ochiuri şi se continuă cu torsadele, conform fig. I 24 de rînduri. Se împarte modelul, începînd cu rîndul 25, astfel: cu primele 37 ochiuri se lucrează modelul II, cu cele 31 ochiuri centrale se contin­uă torsadele, iar cu ultimele 37 ochiuri se lucrează din nou modelul II. La cele două părţi marginale se adaugă 3 ochiuri fiecare. Vom avea astfel 111 ochiuri pe andrele. La 40 cm înălţime totală se începe răscroitura mînecilor, scâzînd la fiecare margine 4 ochiuri odată, apoi 6x1 la fiecare al doilea rînd. La 58 cm înălţime totală se va realiza răscroitura gîtului, încheind cele 17 ochiuri centrale, apoi pe fiecare parte,tot la 2 rînduri se scad 1x4, 1x2 şi 6x1 ochiuri. La înăl­ţimea totala de 66 cm se scad şi ochiurile de la umeri, toate într-un rînd.
Spate: Se montează 105 ochiuri pe andrele. Se lucreazâ 24 rînduri de model I. Se continua cu modelul II. In pri­mul rînd al celui de-al doilea model se vor adăuga 6 oc.(111 ochiuri totale). Răscroitura mînecilor se va efec­tua la înălţimea totala de 40 cm, exact cum s-a descris la faţă. La înălţimea de 62 cm se încheie toate ochiurile odată, într-un rînd.
Mînecile: Se montează 56 ochiuri pe andrele. Se trico­tează 24 rînduri din modelul I. Se împart ochiurile astfel încît pe cele 22 ochiuri cen­trale se va lucra modelul I (cu torsada). Ochiurile rămase lateral se vor lucra conform modelului II. La fiecare al 4-lea rînd se înmulţeşte cu 25x1 ochi la ambele margini. La înălţimea totala de 51 cm se scad pe ambele margini 4 ochiuri, apoi tot la 2 rînduri se scad 6x1 ochiuri. La 56 cm înâlţime primele şi ultimele 31 ochiuri se scad în acelaşi rînd. Cele 24 ochiuri râmase se lucrează încâ 13 cm, cînd pe partea stîngă se scad 6 ochiuri, la 2 rînduri 5x2 şi la 4 rînduri 3x1 ochi. La înălţimea totala de 74 cm se termină toate ochiurile odată. Mîneca dreapta se executa la fel cu mîneca stîngă.
Bentiţa de la gît: Se mon­tează 99 ochiuri şi se lucrea­ză un elastic de 7 cm. Primele 30 ochiuri şi ultimele 30 se lucrează în continuare cu punct elastic. Cele 39 ochiuri centrale se tricotează con­form modelului I. La 14 cm se scad toate ochiurile odată.
Montare: Se asamblează piesele obţinute. Bentiţa se coase pe marginea răscroiturii gîtului şi se răsfrînge.
CĂCIULA:
Se montează 104 ochiuri. Se lucrează 4 rînduri de punct leneş. Se continuă cu torsade pînâ la rîndul 40, cînd se va începe tricotarea părtii supe­rioare, conform modelului III. Ochiurile rămase se scad cu ajutorul unei croşete, trăgînd firul prin toate ochiurile oda­tă. Se cos marginile.
REVISTA MÂINI ÎNDEMÂNATICE

Niciun comentariu: