Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

18.11.2008

pulover şi ponchoPONCHO

Măsura 36/38

Aveţi nevoie de: fir Anny Blatt 'Alpagor' (70% lână alpaka, 30% lână de angora; 57 m/25 g)-225 g roşie,andrele circulare nr.5 de 80 cm lungime.

Punct leneş: randurile de fata şi dos -se tricoteaza ochi pe fata.

Elastic: se tric. după şablon C. Pe schemă sunt arătate r. de f. şi r.d. Pe lăţime se inc. cu oc. dinaintea săgeţii a, se repetă raportul dintre săgeţile a şi b, se termină cu oc. de după săgeata b. Se repetă după r. 3, rândurile 2 şi 3.
Model ajurat: r. f. se tric. după şablon B. Rd se tric. după cum vin, jeteurile - oc. d.. Pe lăţime se începe cu oc. dinaintea săgeţii a, se repetă raportul dintre săgeţile a şi b, se termină oc. de după săgeata b. După r. 24 se repetă o dată r. 1-12.
Proba de ochiuri: elastic 16 oc.x28 r.=10x10 cm; model ajurat: 16 oc.x26 r.=10x10 cm.
Executare: se montează 227 oc. şi se tric. pt bordură 2 cm=4 r. de punct leneş. Se continuă cu modelul ajurat. La 14 cm=36 r. de la bordură se tric. elastic, scăzând un oc. =226 oc. Pt îngustare, la 5 cm de la bordură, în şirurile verticale de oc.d.,fără şirul de margine, se scad de 44 ori a câte 2 oc. tric. împreună pe dos=182 oc. Aceste scăderi, de asemenea şi în şirul de margine, se repetă încă de 2 ori în fiecare al 14-lea r., adică se scad de 2 ori câte 45 oc.=92 oc.
Atenţie!: în timp ce se repetă a 2-a scădere, oc.f. se tric. împreună f. Gulerul se tric. conform modelului 1 oc.f.,1 oc.d. şi peste 16 cm=46 r. oc. se încheie lejer după cum vin.
Asamblare: se cos marginile poncho-ului şi cele ale gulerului până la jumătatea lui. Gulerul se îndoaie pe mijloc şi se coase pe dosul lucrului. Poncho se întinde uşor mai jos de guler după masură, se umezeşte şi se lasă să se usuce.

PULOVER

Măsura 36/38
Aveţi nevoie de:
fir Anny Blatt 'Alpagor' (70% lână alpaka, 30% lână de angora; 57 m/25 g)-400 g roşie, andrele nr.5, andrele circulare nr.4 de 40 cm lungime.
Punct leneş: r. de f. şi d. -oc. f..
Elastic: se tric. după şablon A. Pe schemă sunt arătate r. de f. şi r.d. Pe lăţime se inc. cu oc. dinaintea săgeţii a, se repetă raportul dintre săgeţile a şi b, se termină cu oc. de după săgeata b. Se repetă după r. 3, rândurile 2 şi 3.
Model ajurat: r. f. se tric. după şablon B. Rd se tric. după cum vin, jeteurile - oc. d.. Pe lăţime se începe cu oc. dinaintea săgeţii a, se repetă raportul dintre săgeţile a şi b, se termină oc. de după săgeata b. După r. 24 se repetă o dată r.1-12.
Proba de ochiuri: elastic 16 oc.x28 r.=10x10 cm; model ajurat: 16 oc.x26 r.=10x10 cm.
Spatele: se montează 70 oc. şi se tric. elastic. La 39 cm=110 r. de la marginea de jos se încheie din ambele părţi pt răscroiala mânecilor câte 3 oc, şi la fiecare al 2-lea r. o dată câte 2 oc. şi de 2 ori câte 1 oc.=56 oc.. La 17 cm=48 r. de la începerea răscroielii mânecilor se încheie pt răscroiala de la gât 10 oc. din mijloc şi de ambele părţi ale acestora, se mai încheie încă în al 2-lea r. 6 oc. La 18 cm=52 r. răscroială mâneci se încheie cele 17 oc. a umerilor.
Faţă: se trc. la fel ca şi spatele, dar la 14 cm=40 r. de la începutul răscroielii mânecilor, se încheie pt rascroiala de la gât 8 oc. de mijloc şi de ambele părţi ale acestora se mai scad în fiecare al 2-lea r. 1x2 şi 2x1 oc..
Mânecile: se montează 59 oc. şi se tric. 14 cm=36 r. model ajurat, se continuă cu elastic, scăzând în primul r. 1 oc.=58 oc. Pt lărgime se adaugă bilateral în r. 9 de la model ajurat, apoi de 5 ori în fiecare al 10-lea r. câte 1 oc. La 24 cm=68 r. de la model ajurat se evidenţiază bilateral rândul. Se mai adaugă bilateral în r. 7 de r. evidenţiat, apoi de 2 ori în fiecare al 10-lea r. câte 1 oc. La 12 cm=34r. de r. evidenţiat se scad din ambele părţi, pt rotunjire, câte 2 oc.,apoi în fiecare al 2-lea r. 1x2 şi 2x1 oc., în fiecare al 4-lea r. 5x1 oc.,în fiecare al 2-lea r. 2x2, 1x3, 1x4 oc. şi cele 8 oc. de mijloc.
Asamblare: piesele se prind în ace de tipar,se umezesc şi se lasă să se usuce.Se încheie cusăturile, se montează mânecile. Pt gulerse monteazădin marginea de la gât pe andrele circulare 56 oc. şi se tric. 1 r. oc.d., apoi se tric. elastic 2x2 (2 oc.d.x2 oc.f.) 3 cm=10 r. Oc. se încheie lejer după cum vin.
REVISTA VERENA

4 comentarii:

Corina spunea...

Puloverul poate fi tricotat de lungimea dorită, dacă vreţi o tunică sau o rochie, de ex.

Anonim spunea...

eu nu inteleg nimic din diagramele astea,nu a trebuie sa aiba si ele o legenda?vreau sa mi fac poncho ul dar nu stiu ce inseamna cerculetul,triunghuiul,patratulm si celelallte semne.imi poate explica cineva va rog frumos?

Anonim spunea...

daca poate sa ma ajute cineva care stie ce insemana prescurtarile respective..."Punct leneş: r. de f. şi d. -oc. f.."...eu inafara de ochi pe fata si ochi pe dos nu stiu si ador puloverul si poncho-ul..va rog daca stie cineva..mersi anticipat

Corina spunea...

simbolurile conventionale (legenda) sunt in postul de la data 17.10.2008.
abrevierile sunt urmatoarele
Rf- rand fata
Rd- rand dos
oc.f.- ochi fata
oc.d.- ochi dos
se tric.- se tricoteaza
se inc.- se incepe
r.- rand