Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

22.11.2008

pulover pt bărbat,jachetă pt femei
Pulover pentru bărbaţi
Măsuri:
48/50şi 52/54 Datele cuprinse intre paranteze sunt valabile pentru măs. 52/54. Dacă există o singură
indicaţie, ea este valabilă pt ambele măsuri.
Material: fir mai gros pluşat: 500 (550) g maro; andrele nr.6.
Jerseu faţă: Rf - oc.f., Rd - oc.d.
Torsadă: Se tric. peste 20 oc. după şablon. Numerele exterioare din dreapta semnifică R. faţă. În R. dos, oc. se tric. aşa cum apar ele. Pe înălţime, după al 16-lea R., R. 1 - 16 se repetă continuu,
Proba de ochiuri : 14 oc. şi 22 R.= 10x10 cm, jerseu faţă, torsadă peste 20 oc. = 11 cm lăţime.
Spatele: se montează 88 (92) oc. Se tric. astfel: oc. de margine, 33 (35) oc. jerseu faţă, 20 oc. torsadă,
33(35)oc. jerseu faţă, oc. de margine. După 48 cm = 106 R., pentru răscroiala manecilor se scad 7 oc. = 74 (78) oc. La 26 cm = 58 R. înălţime a răscroielii mânecilor, pentru diagonala umerilor se scad 14 (16) oc., apoi
la fiecare al 2-lea R. se mai scad de 1 x 2 oc. şi de 1 x 1 oc. = 40 oc. Peste cele 20 oc. de mijloc, pentru guler se tric. in ordinea de până acum. La 5 cm = 12 R. înălţime a gulerului, se incheie oc. aşa cum apar ele.
Faţa: se tric. ca şi spatele.
Mâneca: se montează 40 oc. şi se tric. astfel: oc. de margine, 9 oc. jerseu faţă, 20 oc. torsadă, 9 oc. jerseu faţă. oc. de margine. Pentru diagonale, se adaugă 1 oc. in al 5-lea R., apoi se adaugă de 19 x 1 oc. la fiecare al 6-lea R.= 80 oc. După 60 cm = 134 R., oc. se incheie aşa cum apar ele.
Asamblarea: Părţile se intind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se incheie cusăturile, cele ale mânecilor se lasă deschise sus pe o porţiune de 5 cm. Se prind mânecile.
Jachetă pentru femei
Măsuri:
38 până la 42
Material: fir mai gros din lână pentru jachetă 950 g roşu-portocaliu melanj şi pentru părţile şalului 250 g roşu-portocaliu melanj; andrele pentru jachete, nr. 10; 1 andrea circulară nr.7, lungă de 100 cm.
Elastic: Rf şi Rd se trie. faţă.
Jerseu faţă: Rf - oc.f., Rd - oc.d.
Proba de ochiuri: 8 oc. şi 12 R. =10x10 cm, jerseu faţă cu andrele nr. 10.
Spatele: se montează 48 oc. cu andrele nr. 10. Se trie. jerseu faţă, începand cu 1 Rd. După 45 cm =55 R., pentru răscroiala manecilor se scad 2 oc, apoi la fiecare al 2-lea R. se mai scad de 2 x 1 oc. = 40 oc. La 25 cm = 30 R. înălţime a răscroielii manecilor, pentru diagonala umerilor se scad 5 oc, apoi la fiecare al 2-lea R. se mai
scad de 2 x 4 oc. în acelaşi timp cu a 2-a scădere, pentru răscroiala gâtului se incheie cele 8 oc. de la mijloc şi ambele părţi se tric. separat. La marginea interioară se scad 1 x 3 oc, la al 2-lea R. După ultima scădere pentru umeri, una din părţi este gata. Cealaltă parte se termină simetric.
Partea din faţă stânga: se montează 33 oc. cu andrele nr. 10. Se tric. jerseu faţă incepand cu 1 Rd. Răscroiala mânecilor şi diagonala umărului se execută la aceeaşi înălţime ca la partea din spate. După ultima scădere pentru
umeri, restul de 16 oc. se lăsă deocamdată nelucrate.
Partea din faţă dreapta: Se tric. simetric cu partea din faţă stânga.
Mâneca: se montează 24 oc. cu andrele nr. 10. Se tric. jerseu faţă, începând cu 1 Rd. Pentru diagonale, se adaugă 1 oc. in al 8-lea R., apoi se adaugă de 5 x 1 oc. la fiecare al 8-lea R. = 36 oc. După 47 cm = 57 R., se scad 3 oc. de ambele părţi, apoi la fiecare al 2-lea R. se scad 1 x 2 oc, de 5 x 1 oc, 1 x 2 oc şi 1 x 3 oc. Restul de 6 oc. se scad in R. următor.
Asamblarea: Părţile se intind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se ridică câte 72 oc. din marginile din faţă, cu andreaua circulară. Pentru bentiţă se tric. câte 2 cm =3 R. elastic Apoi oc. se scad. Acum, alături de oc. puse pe
andrea, se ridică câte 3 oc. din marginile înguste ale bentiţelor, cu andrele nr. 10, la cealaltă margine se mai adaugă 1 oc. de margine = cate 20 oc. Peste aceste oc, pentru părţile şalului se mai tric. câte 1 oc. jerseu faţă. Oc. se scad. Din marginea răscroielii din spate a gâtului se ridică 20 oc. cu andreaua circulară. Pentru bentiţe se tric. elastic. La 2 cm = 3 R. înălţime a bentiţei, se incheie oc. Cus. se incheie, marg. înguste ale bentiţelor se cos de părţile şalului.
REVISTA BURDA

Niciun comentariu: