Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

21.11.2008

pulovere pt fetiţă şi pt băiat



















Pulover pentru fetiţă
Măsuri 122
şi 134
Datele cuprinse intre paranteze sunt valabile
pt măs. 134. Dacă există o singură indicaţie,ea este valabilă pentru ambele măs.
Material: fir gros din lână: 450(500) g roz; andrele nr. 10. 1andrea circulară nr. 8, lungă de 40 cm.
Margine cu noduleţe: primul oc. al fiecărui R. se ridică ca pentru lucrul pe fată, ultimul oc se tric. faţă.
Elastic: Rf şi Rd se tric. dos.
Jerseu faţă: Rf - oc.f., Rd - oc.d.
Jerseu dos: Rf - oc.d., Rd - oc.f., in Rc se tric. numai dos.
Proba de ochiuri: 10 oc. şi 14 R.= 10 x 10 cm, jerseu faţă, cu andrele nr. 10.
Spatele: se montează 42 (44) oc. cu andrele nr. 10. Pentru bentiţă se tric. 10 cm = 14 R. jerseu dos.
Apoi, in continuare se tric. jerseu faţă. După 18 (20) cm = 26 (28) R. de la bentiţă, pentru răscroiala manecilor se scade 1 oc. = 40 (42) oc. Apoi oc. se tric. astfel: oc. de margine, 2 oc elastic, 34 (36) oc. jerseu faţă, 2 oc. elastic, oc. de margine şi pentru diagonala raglan se scad de 12 (13) x 1 oc. la fiecare al 2-lea R. astfel: la marginea din dreapta, oc. 4 şi 5 se tric. împreună pe faţă luate răsucit, la marginea din stanga oc.4 şi 5 de la capăt se tric. împreună pe faţă. La 16 (17) cm = 22 (24) R. înălţime raglan, pentru răscroiala gatului, se incheie cele 6 oc de la mijloc şi ambele părţi se tric. separat. La marginea interioară se mai scad de 1 x 3 oc. in al 2-lea R. După ultima scădere raglan, se incheie restul de 2 oc. Cealaltă parte se termină simetric.
Faţa: se tric. ca şi spatele, doar cu o răscroiala mai adâncă a gatului. La 1,2 (13) cm = 16 (18) R. înălţime a raglanului se incheie cele 4 oc. de mijloc şi ambele părţi se tric. separat. La marg. interioară se mai scad de 4 x 1 oc. la fiecare al 2-lea R. După ultima scădere raglan, se incheie restul de 2 oc. Cealaltă parte se termină simetric
Maneca: se montează 18 oc. cu andrele nr. 10. Se tric. jerseu faţă. Pentru diagonale, se adaugă 1 oc. in al 5-lea R., apoi se adaugă de 3x1 oc. la fiecare al 6-lea R. şi de 2(3) x 1 oc. la fiecare al 4-lea R. =30 (32) oc. După 24 (27) cm = 34(38) R., se scade 1 oc. de ambele părţi, pentru răscroiala manecilor= 28 (30) oc. Apoi, diagonala raglan se execută ca la partea din spate. Ultimele 3 scăderi se deplasează cu 1 oc. mai mult spre margine. La 18 (19) cm = 26 (28)R. înălţime raglan, se incheie restul de 4 oc.
Asamblarea: Părţile se intind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cusăturile. Se prind manecile. Din marginea răscroielii gatului se ridică 38 oc. cu andreaua circulară. Pentru glugă se tric. mai intai 4 Rc de jerseu dos. Apoi lucrul se imparte la mijlocul feţei şi se tric. elastic in R., cu margini cu noduleţe, cu andrele nr. 10. În primul R se ridică 4 oc dos luate răsucit din firul transversal, peste lăţimea marginii din pate a răscroielii gatului = 42 oc. După 25 cm = 44 R. de la despărţire, oc se incheie. Gluga se pune la jumătate, se incheie cus. de sus.
Pulover pentru băiat
Măs. 116/122 şi 128/134

Datele cuprinse intre paranteze sunt valabile pentru măs. 128/134. Dacă există o indicaţie, ea este valabilă pt. ambele măs.
Material: fir gros din lână: 300 (350) g vânăt şi 150g roşu; andrele nr. 7,8 şi 9; 1 andrea circulară nr. 8, lungă de 40 cm.
Montaj italienesc: Se lucrează cu andrele nr. 7. La inceput se face o cheotoare ca la montajul obişnuit, care nu este cuprinsă in numărul de oc , deoarece se va desface ulterior. Firul de lucru se pune peste degetul arătător al mainii stangi, conform figurii 1. Un fir ajutător, de culoare contrastantă (=2 ori mai lung decat lăţimea finală a părţii de tricotat) se pune in jurul degetului mare al mainii stangi. Capetele firului se ţin stranse cu mana dreaptă. Acum, andreaua se trece sub firul ajutător şi se ia firul de, lucru pe andrea, ca ochi, vedeţi săgeata. Figura 2: Firul de lucru se pune in faţa andrelei, apoi se ia din nou firul conform direcţiei săgeţii, vedeţi şi figura 1. Acest procedeu se repetă continuu, formandu-se cate 2 oc. Se va avea grijă ca să nu fie creat nici un oc. cu firul ajutător. Figura 3 arată cum sunt trie. oc. R. 1. Oc. aflate inaintea firului ajutător se trie. faţă, oc. aflate in spatele lui se ridică ca pentru lucrul pe dos, firul de lucru aflandu-se inaintea oc. Atenţie: penultimul oc. se tric. dos, ultimul oc. = cheotoarea de inceput se lasă să alunece şi să se desfacă. Figura 4: în R. următor (nr. este dat in
instrucţiuni), oc.f. se tric. faţă, oc.d. se ridică conform celor descrise. Apoi, andrelele se schimbă cu altele care au nr. dat in instrucţiuni şi se tric. modelul descris. Acum, firul ajutător poate fi tras afară.
Margine cusută: in al 4-lea Rc al bentiţei răscroielii gatului, oc.f. al Rc anterior se tric. faţă, oc.d. se ridică ca pentru lucrul pe dos, firul se petrece in faţa oc. in Rc următor, oc. ridicat se trie. dos, oc. tricotat se ridică ca pentru lucrul pe faţă, firul se petrece in spatele oc. Aceste două Rc se mai repetă 1 dată. Apoi, se cos oc. "Firul de cusut" trebuie să aibă de 3 ori lungimea marginii ce trebuie cusută. Cu un ac de brodat se trece in primul oc.f., din spate spre faţă şi oc. se lasă să alunece de pe andrea. Se trece acul de brodat in următorul oc.d., dar acest oc. se lasă pe andrea. Apoi, se impunge acul, conform figurii 5. in oc.f. deja оndepărtat şi in acelaşi timp, in oc.f. următor aflat pe andrea. Apoi, conf. figurii 6 se impunge acul in oc.d. precedent. Acesta şi oc. următor se lasă să alunece de pe andrea. Se repetă până cand se termină toate oc. Ca final de R. se mai impunge o dată in prima
verigă a primului oc.f.
Elastic: 1 oc.f, 1 oc.d., alternativ.
Jerseu faţă: Rf - oc.f., Rd - oc.d.
Proba de ochiuri: 11 oc. şi 15 R. =10x10 cm, jerseu faţă, cu andrele nr. 9.
Spatele: se montează 46 (48) oc. cu andrele nr. 7 şi fir roşu. Se tric.. 3 R. in montaj italian. Apoi se tric. pentru bentiţă 3 cm = 5 R. elastic, cu fir vânăt. În continuare se lucrează cu andrele nr.9. După 22 (24) cm = 34 (36) R. de la bentiţă, pentru răscroiala manecilor se scad 3 oc. = 40 (42) o c , de ambele părţi, in continuare, pentru răscroiala raglan, se tric. cu fir roşu şi se scad de ambele părţi, la fiecare al 2-lea R., de 12 (13) ori, astfel: la marginea din dreapta, oc. 3 şi 4 se tric. împreună prin suprapunere simplă = 1 oc. ridicat ca pentru lucrul pe
faţă, următorul oc. se tric. faţă, la marginea din stanga, oc. 3 şi 4 de la capăt se tric. împreună pe fată.
La 17 (18) cm = 26 (28) R. înălţime a raglanului, pentru răscroiala gatului se incheie restul de 16 oc.
Faţa: Se tric. ca şi spatele, doar cu buzunar tip marsupiu şi răscroiala rotundă a gatului. Pentru buzunarul tip marsupiu, după 7 cm = 12 R. de la bentiţă, cele 28 oc. de la mijloc se pun pe 1 andrea auxiliară şi lasă deoparte. Pentru săculeţul buzunarului se montează 28 oc. cu fir vânăt, cu andrele nr. 9. Se tric. jerseu faţă. La 7 cm = 12 R. înălţime a săculeţului, aceste 28 oc. se inserează in partea din faţă şi se tric. jerseu faţă peste toate oc. După încă 7 cm = 12 R.f lucrul se lăsă din nou deoparte şi se tric. jerseu faţă peste cele 28 oc. ale andrelei auxiliare. Pentru deschizăturile buzunarelor, se scad 3 oc. de ambele părţi, apoi la fiecare al 2- lea R. se mai scade.1x2 oc. şi de 3x1 oc. = 12 oc. Acum se introduc in lucru oc. puse deoparte ale feţei şi in acelaşi timp, in primul R. se tric. împreună pe faţă cate 1 oc. cu 1 oc. al andrelei auxiliare, din cele 12 oc. de mijloc. Pentru răscroiala gâtului, la 14 (15) cm = 20 (22) R. înălţime raglan, se incheie cele 8 oc. de la mijloc şi părţile se tric. separat. La marginea interioară se mai scad 1 x 2 oc. şi 1 x 1 o c , la fiecare al 2- lea R. La scăderile pentru raglan, de ambele părţi se scade cu 1 oc mai puţin. După ultima scădere pentru raglan, se incheie restul de 2 oc. Cealaltă parte se termină
simetric.
Mâneca: se montează 24 oc. cu andrele nr.7 şi fir roşu. Se tric. 3 R. montaj italian, apoi pentru bentiţă se tric. 3 cm = 5 R. elastic, cu andrele nr. 8 şi fir vânăt. În continuare se lucrează jerseu faţă cu andrele nr. 9. Pentru diagonale, se adaugă 1 oc. de ambele părţi, in al 5-lea R. de la bentiţă, apoi la fiecare al 4-lea R. se mai adaugă de 8 (9) x 1 oc. = 42 (44) oc. După 28 (31) cm = 42 (46) R. de la bentiţă, pt. răscroiala manecilor se scad 3 oc. de ambele părţi = 36 (38) oc. în continuare se tric. cu fir roşu şi se fac scăderile la fiecare al 2-lea R., ca la partea din spate, pentru diagonala raglan. La 17.(18) cm = 26 (28) R. înălţime raglan se încheierestul de 12 oc. Asamblarea: Părţile se întind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cus. Se prind manecile. Din marginea răscroielii gâtului se ridică 50 oc. cu andreaua circulară şi cu fir vânăt. Pentru bentiţă se tric. elastic in R. circulare. La 4,5 cm înălţime a bentiţei, oc. se cos cu fir roşu, aşa cum am prezentat mai înainte. Din marginile deschizăturilor buzunarelor se iau cate 19 oc. cu fir vânăt. Pentru bentiţe se tric. elastic. După cate 3 R. de elastic, se incheie oc. Se cos capetele bentiţelor şi săculeţele buzunarelor.
REVISTA BURDA

Un comentariu:

maria spunea...

daca o persoana care nu e familiarizata cu tricotatul si crosetatul citeste acest blog , il citeste degeaba , marea majoritate a expicatiilor sunt doar pt cunoscatori iar prescuratrile sunt deranjante , eu personal am reusit da fac doar un singur plover pt bebelusi ....resul....iti pui nervii la incercare ...........pacat ca acest blog nu se adreseaza celor care le-ar place sa mai faca cite ceva