Iniţiere


Dintre cele mai vechi meşteşuguri sunt tricotarea şi croşetarea. Şi în zilele noastre ele sunt unele dintre cele mai captivante ocupaţii nu numai pentru maturi, ci şi pentru adolescenţi şi copii. Multitudinea de culori, combinări şi nuanţe, modele de împletituri şi ornamente oferă posibilitatea de a ne dezvolta fantezia şi măiestria.
Cu ajutorul andrelelor şi a croşetei putem realiza obiecte ieftine si originale. În arta împletitului fantezia şi imaginaţia nu au limite în ceea ce priveşte combinaţia ornamentelor, modelelor, culorilor şi firelor. Prinzând gustul pentru împletit, fiecare va dori să execute lucrări mai complicate şi variate.
Lucrul de mâna nu constituie numai mijlocul de confecţionare a unor obiecte de îmbrăcăminte, interier sau accesorii, ci este, în acelaşi timp, un mijloc de odihnă activă. Tricotatul si croşetatul sunt unele din cele mai vechi şi perfectionate genuri de lucru de mână. De aceea, originalitatea modelelor pe care vi le propun constă în linia lor modernă, în combinaţii de modele, borduri deosebite, garnituri inedite, precum şi în combinaţii moderne de culori şi materiale.

Cum să alegeţi firele

În publicările din blogul respectiv sunt menţionate denumirile firelor pe care vi le indică explicarea modelelor propuse. Înţeleg că firele recomandate se pot găsi cu greu sau deloc.
Celor care vă confruntaţi cu o asemenea situaţie,le sugerez să plece în căutare de fire însoţite de indicaţiile privind compoziţia şi dimensiunile firelor indicate.
Astfel, veţi reuşi, cu uşurinţă, să înlocuiţi firele care nu se găsesc la noi, cu altele, cu aceleaşi calităţi.

căutări pe acest blog

Sfaturi utile

Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri. Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul dvs. va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12x12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10x10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Întărirea capetelor firului
Dacă am terminat un ghem şi trebuie să trecem la unul nou, acesta se va începe întotdeauna de la marginea din dreapta sau din stânga a piesei. Dacă se lucrează cu fir subţire, de culoare deschisă, sau cu fir de vâscoză, capetele firelor ascunse în interiorul tricotajului se pot vedea, uneori, pe faţa lucrului.Capetele de fir lăsate pe marginile laterale ale piesei, după ce s-au încheiat cusăturile, se întăresc: unul dintre fire se trece prin ochiurile de margine în sus, iar celălalt - în jos.Dacă totuşi este necesar să începem un ghem nou la mijlocul rândului (de exemplu, când se lucrează pe andrele circulare), capetele firelor se vor trece - pe partea de dos a piesei - prin ochiurile lucrate, pe diag­onală, în direcţii opuse (firul din dreapta - spre stânga, firul din stânga - spre dreapta). Vom încerca să facem aceasta astfel, încât locul unde se întăresc capetele firelor să nu se observe pe faţa lucrului.
Cum se prelucrează piesele tricotate
Pentru ca structura tricotajului să fie uniformă, iar piesa tricotată să cadă bine, este foarte important ca, înainte de a fi asamblate, piesele să fie pre­lucrate corect.Piesele tricotate se întind la dimensiu­nile tiparului şi se prind pe un suport special din plasă sau pe o suprafaţă similară, improvizată. în acest scop poate fi utilizată şi o placă de poli-stiren expandat care, pentru economie de spaţiu, poate fi aşezată vertical până la uscarea completă a pieselor fixate. După ce au fost bine prinse în ace, piesele se umezesc cu un pulverizator sau se acoperă cu o pânză umedă. Piesele din lână pură sau bumbac, trico­tate cu model neted sau cu model jacard, se pot aburi cu grijă printr-o pânză umedă cu fierul încălzit uşor. Elasticul şi modelele patent, cât şi piesele din vâscoză, mătase, mohair sau fire sintetice nu se prelucrează cu abur. După ce s-au uscat complet, marginile pieselor nu se mai răsucesc şi se asam­blează mult mai uşor.

28.11.2008

rochie şi shrug tricotate


Măsurile 34, 38 şi 42
Datele cuprinse între paranteze, înainte de liniuţă sunt valabile pt măs. 38, apoi pt măs. 42. Dacă există o singură valoare, ea este valabilă pt. toate cele trei măs.
Materialul: lână mai subţire: pt. rochie 400 (450-500) g fir roşu, pt. shrug 250 (300-300) g fir roşu; an­drele nr. 3,5 şi 4; câte 1 andrea cir­culară nr. 3,5 , lungă de 40 şi 60 cm. Elastic: 2 oc. f., 2 oc d. tric. alter­nativ.
Jerseu faţă: Rf - oc f., Rd - oc. d., în Rc se tric. numai faţă.
R. respectiv Rc cu găuri: * 2 oc. tric. împreună pe faţă, 1 jt., de la * se repetă continuu.
Proba de ochiuri: 26 oc. şi 37 R. = 10 x 10 cm, jerseu faţă cu andrele nr. 4; 28 oc. şi 37 R. = 10 x 10 cm, elastic măsurat întins, tric. cu andrele nr. 3,5.
ROCHIA
Partea din spate: Se montează 132 (142-152) oc, cu an­drele nr. 3,5. Pentru bentiţa dublă se tric. jerseu faţă. După al 4-lea R., pentru îndoitură se lucrează 1 R. cu găuri. Apoi se lucrează din nou jerseu faţă. După 1,5 cm = 5 R. jerseu faţă se face 1 marcaj şi în continuare se tric. jerseu faţă cu andrele nr. 4. Pentru diagonale, în al 5-lea R. de la bentiţă se scade câte 1 oc. de ambele părţi, apoi la fiecare al 14-lea R se mai scade de 12 x 1 oc. = 106 (116-126) oc. După 47,5 cm = 176 R. de la bentiţă se tric. elastic cu andrele nr. 3,5, astfel încât la mijloc să fie 2 oc. dos. Pentru şolduri, se scade 1 oc. în al 11-lea R. de la elastic, apoi la fiecare al 12-lea R. se mai scad de 4 x 1 oc. = 96 (106-116) oc. La 16,5 cm = 62 R. înălţime a elasticului se marchează talia. In al 9-lea R. de la talie se adaugă 1 oc, apoi la fiecare al 12-lea R. se mai adaugă de 4 x 1 oc. = 106 (116-126) oc. La 5,5 cm = 20 R. înălţime a taliei, peste cele 30 oc. de la mijloc se tric. jerseu faţă, continuându-se cu elasticul, de ambele părţi. La fiecare al 2-lea R, de ambele părţi ale celor 30 oc. de mijloc, se tric. din nou câte 5 oc. mai mult de jerseu faţă, până când s-au utilizat toate oc. elasticului. în continuare se tric. cu andrele nr. 4. La 17,5 cm = 64 R. înălţime a taliei, pentru răscroiala mânecilor se scad 4 (4-5) oc, de ambele părţi, apoi la fiecare al 2-lea R. se scad 1 x 3 oc, 3 (4-5) x 2 oc. şi 2 (5-5) x 1 oc = 76 (76-80) oc. La 8 (9-10) cm = 30 (34-38) R. înălţime a răscroielii mâne­cilor, pentru răscroiala gâtului, lu­cru se împarte la mijloc. La mar­ginea interioară, la fiecare al 2-lea R se scad de 4 x 2 oc, 7 x 3 oc. şi 2 (2-4) x 1 oc. La 9 cm = 34 R. înăl­ţime a răscroielii gâtului se scad cele 7 oc. ale umărului. Cealaltă parte se termină simetric.
Faţa: Se tric. ca şi spatele, doar cu suprafeţe jerseu faţă între elastic şi cu o adâncitură mai mare a răs­croielii gâtului. De la începutul elasticului, peste cele 38 oc. de mijloc se tric. jerseu faţă, iar de ambele părţi se tric. elastic în con­tinuare. Elasticul se începe cu 2 oc. dos. La 5,5 cm = 20 R. înălţime a taliei, la fiecae al 2-lea R, de ambe­le părţi ale celor 38 oc de la mijloc se tric. 1 x 1 oc. mai mult jerseu faţă, apoi câte 5 oc. mai mult jer­seu faţă, până când s-au utilizat toate oc. elasticului. Pentru răscro­iala gâtului, la 0,5 (1,5-2,5) cm = 2 (6-10) R. înălţime a răscroielii mâ­necii, lucrul se împarte la mijloc. La marginea interioară, la fiecare al 2-lea R. se scad de 6 x 2 oc, de 2 x 3 oc şi 13 (13-15) x 1 oc. Oc. umă­rului se încheie la aceeaşi înălţime ca la partea din spate. Cealaltă parte se termină simetric
Asamblarea: Părţile se întind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cusăturile. Din marginile răscroielii mânecilor se ridică câte 96 (100-104) oc, cu andreaua cir­culară mai scurtă. Pentru bentiţe se tric. câte 4Rc de jerseu faţă, pentru îndoitură se tric. 1 Rc de găuri, apoi 5 Rc jerseu faţă. Oc. se încheie lejer. Din marginea răscro­ielii gâtului se ridică 184 (184-192) oc, cu andreaua circulară mai lun­gă. Pentru bentiţă se tric. 4 Rc jer­seu faţă, pentru îndoitură 1 Rc de găuri, apoi 5 Rc jerseu faţă. între timp, pentru formă, în al 2-lea şi al 4-lea Rc, la mijlocul din faţă şi spate, primul oc. de la mijloc se tric. împreună pe faţă cu oc. de dinainte, al 2-lea oc. de la mijloc se suprapune simplu cu oc. de după el (= 1 oc. alunecat, următorul oc se tric. faţă şi se trece peste el oc. alunecat) = 176 (176-184) oc, în al 7-lea şi al 9-lea Rc, înainte de primul şi după al 2-lea oc. de mijloc se rdică câte 1 oc. faţă luat răsucit, din firul transversal = 184 (184-192) oc. Apoi, oc. se încheie lejer. Toate bentiţele se pun spre interior, la îndoitură şi se cos.
Atenţie: Săgeata din schema ti­parului indică direcţia de tricotat!
SHRUG
Realizarea: Se tric. transversal, lucrând strâns oc. de marg. Se începe cu mâneca stân­gă. Se montează 62 oc. Se tric. elastic, începând cu 1 oc. dos, după oc. de marg. Pt. diagonale, la fie­care al 6-lea R. se adaugă de 18 x 1 oc. şi la fiecare al 8-lea R. se adau­gă de 10 x 1 oc. = 118 oc. Aceste adăugări se inserează în elastic, de ambele părţi. După 52 cm = 192 R. se marchează capătul mânecii. în continuare se lucrează drept pt. partea din fată şi spate. După 13 (15-17) cm = 48 (56-64) R de la mar­caj, pt. răscroiala gâtului se scad 2 oc. la marg. din dreapta, la fiecare al 4-lea R. se scad de 2 x 2 oc. = 112 oc. La 8 cm = 30R. lăţime a răs­croielii gâtului se atinge mijlocul. Partea se continuă simetric, înce­pând de la mijloc şi se termină. Scăderile devin adăugări şi invers. Asamblarea: Părţile se întind, se umezesc şi se lasă să se usuce. Se încheie cusăturile mânecilor.
REVISTA BURDA

2 comentarii:

Corina spunea...

se poate tricota numai patrea de sus si shrug-ul, un set destul de frumos si interesant

Alexia spunea...

MS de ideie. Tocmai am finisat de tricotat ceva si cred ca asta va fi urmatorul. Sper sa-mi iasa.